Kako znati da li je došlo vreme da podignete cene u svom salonu?Kada je novac u pitanju, svi ćete se složiti da je kada se radi o novcu i klijentima uvek dolazi do nesporazuma i ta je tema razgovora uvek škakljiva. Ali, kako cene svega danas rastu, tako i vi morate da pratite i dižete svoje cene, inače na kraju ćete raditi za manje novca nego ranije i bićete sve nezadovoljniji ostvarenim profitom u svom frizerskom salonu.

Postoje dva tipa taktičnog dizanja cena a to su:

  • Da sve klijente obavestite o tome i postavite obaveštenje.
  • Da nikoga ne obaveštavate, da jednostavno promenite cene, a klijenti će to sami da shvate.

Koji od ova dva pristupa je bolji, i kako će se vaši stalni klijenti osećati i u jednom i u drugom slučaju danas ćemo da raspravimo.

frizerski salon
frizerski salon

Danica (frizerka):”Oko osamdeset posto svog vremena sam bukirana i mislim da je vreme da podignem svoje cene. Pomalo sam uplašena ali i uzbuđena oko toga. Znam da bih možda trebala da postavim znak na svoje radno mesto, kako bi upozorila i upoznala svoje klijente sa povećanjem cene, ili da bih mogla da odaberem opciju da samo podignem cenu a oni će sami da se prilagode tome. Zbunjena sam i ne znam šta da radim? Jedna moja prijateljica mi je dala savet da je profesionalno da obavestim ljude i da će oni to poštovati sa moje strane, ali opet sam čula od ljudi iz moje profesije kažu da su oni dizali cene bez ikakve objave. Molila bih vas da mi pomognete oko izbora i načina da podignem svoje cene.”

Odgovori frizera:

Dejan “Zašto se osećate odgovornom da morate nekog da obavestite o promenama u svojoj firmi? Mnogi drugi pružaoci usluga, prodavači garderobe, trgovine namirnicama ne rade to. Cena vašeg rada ide gore jer cene svega rastu na tržištu, tako svet ide. Ako se vaš klijent naljuti na vas zbog 2-5 eura razlike, onda vas taj klijent i ne zaslužuje! Uvek će vam to upražnjeno mesto zauzeti novi klijent koji će ceniti vaše cene.”

Igor se slaže sa Dejanovom konstatacijom slažići se sa njim da ni u jednom drugom biznisu pružanja usluge ne možete videti natpise o dizanju cene; Draga moja gospođo, odaberite datum i uradite to. “Mnogi to neće ni primetiti ili oni koji ipak primete će se na kraju ipak pomiriti sa tim. Ako ste dovoljno dobri da budete bukirani, novi klijenti za koje ranije niste imali vremena će uprazniti prostor nastao odlaskom nekih nezadovoljnih”.

U Marijinom beauty salonu u Beogradu uvek je bilo obaveštenje o dizanju cena, ali zadnji put je i ona prestala da to radi. “Setila sam se da postavim različitu cenu kod više i manje iskusnih radnika, tako da ako se neko buni što je cena otišla gore, uputimo ga na našeg novog zaposlenog radnika koji gradi klijentelu i koji će raditi po starim cenama,” reče Marija. “Ili ako ne žele da menjaju stilistu odmah, ponudimo im da još ovaj put plate po starim cenama, ali da od sledeće usluge nove cene stupaju na snagu”.

Boban upozorava, “Iako ste bukirani osamdeset posto svog vremena, imate li ljude koji čekaju ili koje vraćate? Ne dižite cene ako niste sigurni da imate dosta više posla nego drugi saloni. Po mom mišljenju ne treba nikakvo upozorenje o menjanju cene. Vi ste profesionalac, ako vas upitaju o promeni cene, spremite kvalitetan odgovor na to”

Ana, frizer upozorava da obavest o dizanju cene, daje motiv vašem klijentu da ode i istražuje dalje ko ima nižu cenu od vas i da ćete ga izgubiti ako mi bacate pred oči višlju cenu. Jednom kad plati, naiće se na to.

Nastavite Čitati:
Lekcija 1: Kako prepoznati talenat za frizera?

frizer sa makazama Talenat za frizera Da bi postali frizer potrebno je da posedujete neke osobine koje su veoma bitne Pregledaj

Šta Sve Treba Frizeru Početniku od Opreme?

Krenuli ste u frizersku školu, počeli ste pomalo da vježbate, imate neke ideje u glavi, radili bi svašta, ali nemate PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)