Arganovo ulje za kosu: Koliko je zdravo i zašto ga treba koristiti?Danas ćemo istražiti jedan od najcenjenijih prirodnih proizvoda za negu kose – arganovo ulje. Ovo čudesno ulje je poznato po svojim blagotvornim svojstvima i sve većem priznanju koje dobija u industriji lepote. Njegova jedinstvena formula bogata hranjivim sastojcima čini ga izvanrednim saveznikom u održavanju zdrave i lepe kose.

Odakle potiče arganovo ulje?

Arganovo ulje potiče iz Maroka, gde se dobija iz plodova arganovog drveta. Ovo ulje ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj marokanskoj medicini i kozmetici, a danas je postalo popularno širom sveta.

U nastavku ćemo istražiti razloge zašto je arganovo ulje tako zdravo i zašto ga vredi uvrstiti u svoju rutinu nege kose. Saznaćemo o njegovim nutritivnim vrednostima, sposobnosti hidratacije, zaštiti od oštećenja i mnogim drugim koristima za kosu.

Nastavite sa čitanjem kako biste otkrili sve prednosti arganovog ulja za kosu i kako ga pravilno koristiti.

Šta je arganovo ulje za kosu?

Arganovo ulje za kosu je prirodni proizvod dobijen iz plodova arganovog drveta (Argania spinosa) koji se uglavnom nalazi u Maroku. Ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja jezgra ploda argana, a zatim se koristi za negu i poboljšanje kvaliteta kose.

Čime je bogato arganovo ulje?

Ovo ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom E, antioksidansima i drugim hranljivim sastojcima koji imaju pozitivan uticaj na kosu. Zahvaljujući svojim karakteristikama, arganovo ulje dubinski hrani, hidrira i obnavlja kosu, čineći je mekom, sjajnom i zdravom.

Arganovo ulje ima sposobnost da prodre u vlasište i kosu, pružajući im hranljive sastojke koji su im potrebni za rast i oporavak. Osim toga, ono ima i regenerativna svojstva, pomažući u obnovi oštećene kose i sprečavanju pucanja vrhova.

Arganovo ulje i tipovi kose

Ova blaga i prirodna formula čini arganovo ulje pogodnim za sve tipove kose, uključujući suvu, oštećenu, beživotnu ili masnu kosu. Bez obzira na stanje vaše kose, arganovo ulje može biti izvrstan dodatak vašoj rutini nege koji će joj pružiti dubinsku negu i obnoviti njen sjaj.

Pravilno korištenje arganovog ulja

Kada se pravilno koristi, arganovo ulje može imati značajan uticaj na zdravlje i izgled kose. U narednim odeljcima ćemo istražiti sve zdravstvene koristi arganovog ulja za kosu i kako ga ispravno primeniti.

Poreklo i proces dobijanja arganovog ulja

Arganovo ulje potiče iz Maroka, gde se arganovo drvo (Argania spinosa) prirodno javlja. Ovo drvo je specifično za to područje i prepoznato je kao deo svetske prirodne baštine od strane UNESCO-a.

Proces dobijanja arganovog ulja
U ovoj slici je prikazan proces pravljenja arganovog ulja

Proces dobijanja arganovog ulja je tradicionalan i zahteva vešte ručne veštine lokalnih zajednica u Maroku.

Prvi korak

Prvi korak u procesu je sakupljanje plodova argana koji sazrevaju na drvetu. Plodovi argana su nalik na male žute ili zelene šljive, a unutar njih se nalaze tvrda jezgra koja sadrže ulje.

Drugi korak: izdvajanje jezgra

Nakon sakupljanja plodova, sledi proces izdvajanja jezgara iz plodova. Ovaj deo posla tradicionalno obavljaju žene koje vešto razbijaju plodove pomoću kamenja kako bi došle do jezgara. Ovaj postupak može biti vrlo zahtevan i zahteva stručnost i veštinu.

Treći korak: Sušenje na suncu

Nakon što su jezgra izdvojena, sledeća faza je sušenje jezgara na suncu. Sušenje pomaže u otpuštanju ulja iz jezgra, čime se olakšava ekstrakcija ulja kasnije u procesu.

Četvrti korak: Hladno ceđenje

Najvažniji korak u procesu je hladno ceđenje jezgra kako bi se dobilo dragoceno ulje. Ovaj proces se obično vrši ručno uz pomoć specijalnih alata. Jezgra se melju ili ručno gnječe kako bi se oslobodilo ulje, a zatim se masa preša kako bi se izdvojilo ulje.

Konačni rezultat je čisto, prirodno arganovo ulje spremno za upotrebu. Ovo ulje je poznato po svom karakterističnom orašastom mirisu i bogatoj, zlatnoj boji.

Važno je napomenuti da je tradicionalni proces dobijanja arganovog ulja bio očuvan tokom generacija u Maroku, jer se često povezuje sa održivim praksama i podržava lokalne zajednice.

Zdravstvene koristi arganovog ulja za kosu

Arganovo ulje za kosu pruža različite zdravstvene koristi zahvaljujući svojim bogatim hranljivim sastojcima i hidratantnim svojstvima. Evo nekoliko ključnih koristi arganovog ulja za kosu:

Hidratacija kose

 Arganovo ulje je izuzetno hidratantno i može dubinski prodreti u kosu, obnavljajući njenu vlagu. To je posebno korisno za suvu i oštećenu kosu koja ima tendenciju da bude krhka i bez sjaja.

Hranljiva vrednost

 Ulje sadrži esencijalne masne kiseline, uključujući omega-3 i omega-9 masne kiseline, koje hrane kosu i vlasište. Ove hranljive supstance pomažu u jačanju korena kose, sprečavaju lomljenje i pomažu u održavanju zdravog izgleda kose.

Zaštita od oštećenja

 Arganovo ulje ima svojstva koja pomažu u zaštiti kose od spoljnih faktora koji mogu izazvati oštećenje, poput sunca, toplote od stilizovanja ili hemijskih tretmana. Formira zaštitni sloj na kosi koji pomaže u očuvanju njenog zdravlja.

Sprečavanje peruti i svraba

 Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, arganovo ulje može smanjiti iritaciju vlasišta, suzbijati perut i umiriti svrab. Redovna upotreba arganovog ulja može poboljšati zdravlje vlasišta i održati ga hidriranim.

Poboljšanje sjaja i teksture kose

Arganovo ulje daje kosi prirodan sjaj i mekoću. Ono pomaže u zaglađivanju dlake, smanjuje neposlušnost i čini je glatkom na dodir.

Ove su prednosti samo neki od razloga zašto se arganovo ulje široko koristi u proizvodima za negu kose i popularno je kao prirodni tretman za poboljšanje zdravlja i izgleda kose. U sledećem odeljku saznajte kako pravilno koristiti arganovo ulje za postizanje najboljih rezultata.

Vitamin E u arganovom ulju

Jedan od ključnih hranljivih sastojaka koji se nalazi u arganovom ulju za kosu je vitamin E. Vitamin E je moćan antioksidans koji ima brojne prednosti za kosu i vlasište. Evo nekoliko načina na koje vitamin E iz arganovog ulja može biti koristan:

Izvor: Vitamin E Vikipedija

Antioksidativna zaštita

 Vitamin E štiti kosu od oštećenja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati starenje kose i slabljenje njenih vlakana. Antioksidanti pomažu u održavanju zdrave strukture kose i čuvaju je od štetnih spoljnih faktora poput sunčevih zraka ili zagađenja.

Podsticanje rasta kose

 Vitamin E ima sposobnost da poboljša cirkulaciju krvi u vlasištu, što može doprineti boljoj ishrani folikula kose. Ovo može podstaći rast nove kose i smanjiti gubitak kose.

Vlaženje i hidratacija

 Vitamin E ima hidratantna svojstva koja pomažu u zadržavanju vlage u kosi. To je posebno korisno za suvu i oštećenu kosu, jer može poboljšati njenu mekoću i elastičnost.

Zaštita od UV zraka

 Vitamin E može delovati kao prirodni štit od sunčevih zraka. On može smanjiti štetne efekte UV zraka na kosu, uključujući isušivanje, izbledele boje i oštećenja vlakana.

Obnavljanje oštećene kose

 Vitamin E ima regenerativna svojstva koja mogu pomoći u obnavljanju oštećene kose. On hrani vlasi i pomaže u popravljanju oštećenja uzrokovanih toplotom, hemijskim tretmanima ili stilizovanjem.

Prisustvo vitamina E u arganovom ulju čini ga izuzetno korisnim za zdravlje i izgled kose. Redovna upotreba arganovog ulja može obezbediti dovoljno vitamina E za vašu kosu i doprineti njenom blistavom izgledu.

Kako se koristi arganovo ulje za kosu?

Arganovo ulje za kosu može se koristiti na nekoliko načina, u zavisnosti od vaših potreba i željenih rezultata. Evo nekoliko načina kako pravilno koristiti arganovo ulje za kosu:

Nanošenje arganovog ulja na kosu
Na ovoj slici je prikazano nanošenje arganovog ulja na kosu
 • Primena na vlažnoj kosi:
   • Nakon pranja kose, lagano osušite kosu ručnikom da uklonite višak vlage.
   • Nanesite nekoliko kapi arganovog ulja na dlanove i zagrejte ulje trljanjem ruku.
   • Ravnomerno nanesite ulje na kosu, fokusirajući se na krajeve kose i suve ili oštećene delove.
   • Blago masirajte ulje u kosu i vlasište.
   • Nastavite sa stilizovanjem kose kao i obično. Arganovo ulje će pomoći u zaštiti od toplote i dodaće sjaj i mekoću vašoj kosi.
 • Primena na suvoj kosi:
   • Uzmite nekoliko kapi arganovog ulja na dlanove i zagrejte ga trljanjem ruku.
   • Nežno nanesite ulje na suve krajeve kose kako biste ih hidrirali i umirili.
   • Lagano prođite prstima kroz kosu kako biste ravnomerno rasporedili ulje.
   • Po potrebi, možete dodati još ulja za dodatnu hidrataciju ili sjaj.
 • Masaža kože glave:
  • Uzmite nekoliko kapi arganovog ulja na dlanove i zagrejte ga trljanjem ruku.
  • Delikatno masirajte vlasište kružnim pokretima koristeći vrhove prstiju.
  • Masaža će poboljšati cirkulaciju krvi u vlasištu i pomoći u apsorpciji hranljivih sastojaka.
  • Ostavite ulje na vlasištu neko vreme pre nego što operete kosu.

Važno je napomenuti da je količina ulja koju koristite zavisna od dužine i gustine vaše kose. Počnite sa manjom količinom i postepeno dodajte više ako je potrebno. Takođe, nemojte preterivati s količinom ulja, kako biste izbegli da kosa postane previše masna.

Pre upotrebe arganovog ulja, uverite se da koristite visokokvalitetno organsko ulje kako biste dobili najbolje rezultate. Redovna primena arganovog ulja za kosu može poboljšati njen kvalitet, hidrataciju i sjaj.

Arganovo ulje za različite tipove kose

Arganovo ulje je pogodno za različite tipove kose i može doneti koristi svakom od njih. Evo kako arganovo ulje može biti korisno za različite tipove kose:

Suva kosa

 Arganovo ulje je izuzetno hidratantno i odlično za suvu kosu. Njegova bogata formula dubinski hrani i hidrira kosu, pomažući u obnavljanju suve i beživotne kose. Redovna upotreba arganovog ulja može vratiti vlagu u kosu, čineći je mekom, sjajnom i hidriranom.

Oštećena kosa

 Oštećena kosa zahteva dodatnu negu i obnovu. Arganovo ulje je bogato hranjivim sastojcima i esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u obnavljanju oštećenih vlasi, smanjujući lomljenje i obnavljajući strukturu kose. Redovna primena arganovog ulja može doprineti obnovi oštećene kose, čineći je jačom i otpornijom.

Masna kosa

 Iako se čini kontraintuitivno, arganovo ulje može biti korisno i za masnu kosu. Ono neće dodati dodatnu masnoću, već će uravnotežiti proizvodnju sebuma na vlasištu, čime će smanjiti masnoću. Blago hidrira kosu i vlasište bez teškog osećaja, pružajući zdrav i svež izgled.

Napomena: U slučaju masne kose, preporučuje se nanošenje arganovog ulja samo na krajeve kose, izbegavajući teme vlasišta.

Arganovo ulje je svestrano i može se prilagoditi potrebama svakog tipa kose. Prilagodite količinu i učestalost primene arganovog ulja prema potrebama i preferencijama vaše kose kako biste postigli najbolje rezultate.

Kombinovanje drugih sredstava sa arganovim uljem

Arganovo ulje se može kombinovati sa drugim sredstvima za negu kose kako bi se poboljšala njegova efikasnost ili pružio dodatni tretman. Evo nekoliko sredstava koja se mogu kombinovati sa arganovim uljem:

Kombinacija arganovog ulja i meda
Na ovoj slici je prikazana kombinacija arganovog ulja i meda i badema

Esencijalna ulja

Dodavanje nekoliko kapi esencijalnih ulja poput lavande, ruzmarina ili čajevca može pružiti dodatne benefite za kosu. Na primer, ulje ruzmarina može poboljšati cirkulaciju vlasišta, a ulje lavande može imati umirujući efekat na vlasište. Dodajte nekoliko kapi odabranog esencijalnog ulja u arganovo ulje i koristite ga kao tretman za kosu.

Med

Med je prirodni hidratant koji može dodati dodatnu vlagu i mekoću kosi. Možete napraviti masku za kosu tako što ćete kombinovati arganovo ulje sa medom. Uzmite jednak deo arganovog ulja i meda, dobro promešajte i nanesite na kosu kao masku. Ostavite je da deluje 20-30 minuta pre nego što je isperete.

Jogurt

Jogurt je bogat proteinima i mlečnim kiselinama, što ga čini odličnim za hidrataciju i jačanje kose. Možete kombinovati jogurt sa arganovim uljem kako biste napravili hidratantnu masku za kosu. Pomešajte 2-3 kašike jogurta sa 1-2 kašike arganovog ulja i nanesite na kosu. Ostavite masku da deluje 20-30 minuta pre nego što je isperete.

Aloe vera gel

Aloe vera je poznata po svojim hidratantnim i umirujućim svojstvima. Dodavanje aloe vera gela u arganovo ulje može poboljšati hidrataciju i umiriti vlasište. Pomešajte nekoliko kašika aloe vera gela sa arganovim uljem i nanesite na kosu. Ostavite da deluje neko vreme pre ispiranja.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je još jedno prirodno ulje koje je izuzetno hidratantno za kosu. Možete kombinovati arganovo ulje sa kokosovim uljem kako biste dobili intenzivniju hidrataciju. Pomešajte jednake delove arganovog ulja i kokosovog ulja, zagrejte smesu da postane tečna i nanesite na kosu. Ostavite da deluje neko vreme pre ispiranja.

Ovo su samo neke ideje za kombinovanje arganovog ulja sa drugim sredstvima za kosu.

Uticaj arganovog ulja na zdravlje kose

Sumirajući zdravstvene benefite arganovog ulja za kosu, možemo istaći sledeće:

Hidratacija: Arganovo ulje dubinski hidrira kosu, sprečava suvoću i čini je mekom i sjajnom.

Obnavljanje oštećenja: Hranjivi sastojci i antioksidanti u arganovom ulju pomažu u obnavljanju oštećene kose, smanjujući lomljenje i pucanje vrhova.

Zaštita od oštećenja: Ulje stvara zaštitni sloj na kosi koji pomaže u zaštiti od toplote, sunčevih zraka i drugih štetnih faktora.

Poboljšanje zdravlja vlasišta: Arganovo ulje umiruje vlasište, smanjuje svrab, perut i upale, stvarajući zdravu osnovu za rast kose.

Podsticanje rasta kose: Vitamin E i hranljive supstance u arganovom ulju poboljšavaju cirkulaciju krvi u vlasištu, podstičući rast zdrave kose.

Kontrola neposlušne kose: Arganovo ulje omekšava i zaglađuje kosu, smanjujući neposlušnost.

Dodatni sjaj: Redovna upotreba arganovog ulja daje kosi prirodan sjaj i blistavost.

Podsticanje korišćenja arganovog ulja za kosu je preporučljivo zbog svih ovih benefita. Uključivanje arganovog ulja u svakodnevnu rutinu nege kose može pomoći u održavanju zdrave, hidrirane i lepe kose. Bilo da je vaša kosa suva, oštećena, masna ili beživotna, arganovo ulje može biti dragocen saveznik u postizanju željenih rezultata i poboljšanju opšteg zdravlja kose.

Izvori: Arganovo ulje Vikipedija

Nastavite Čitati:
Monica Bellucci: “Kako negujem svoju kosu”
monica bellucci

Glumica Monica Bellucci je jedna od najlepših žena na svetu. Zanosna pedesetogodišnja glumica se može pohvaliti licem, pa da ne Pregledaj

Kako pravilno negovati kosu?

Pravilna nega kose zavisi od vaših dobrih i loših navika i poznavanja svoje kose. Kako pravilno negovati kosu je večito PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)