Kako protein utiče na mekoću kose!Bez obzira da li imate kovrdžavu, valovitu ili ravnu kosu, znate koliko je neophodno vlažnosti da bi vam kosa bila vitalna. Protein je veoma bitan i može učiniti da vam kosa bude mekša. Nedostatak proteina u ishrani može biti jedan od glavnih uzročnika opadanja kose. Kosa raste od 1 cm pa do 1.5 cm mesečno. Koliko će brzo rasti zavisi od genetike, godina starosti ali velikom većinom vaše dijete.

Činjenice o kosi:

 • protein čini skoro 88% kose
 • kosa bez proteina je najčešće suha i beživotna
 • mala količina vlage u kosi je glavna razlika između kose i noktiju!

Kako nam protein može pomoći?

1

Nova kosa raste i u dobrom je stanju bez oštećenja. Češljanjem, stilizovanjem i pretjeranim korištenjem toplote, vlasi se oštećuju i gube čvrstoću. Čak i sa pretjeranim pranjem kose, prirodna vlažnost se gubi veoma brzo i dolazi do pucanja kose. Ulja usporavaju isparavanja ali je vlažnost i dalje izgubljena a kosa je veoma slaba. Ako kosu tretirate proteinskim regeneratorom onda ćete popraviti strukturu kose i manje vlažnosti će biti izgubljeno što će kosu učiniti mekanijom.

Proteinska dijeta

Najbolji izvori proteina:

 • proteinski regeneratori
 • proteinski tretmani
 • jaja, jogurt, želatin itd.
proteini
proteini

Moramo da napomenemo da teža oštećenja kose ne mogu biti uklonjena korištenjem proteinskih regeneratora i tretmana. Efikasni su samo na manjim oštećenjima.

Jaja

jaja - protein za kosu
jaja – protein za kosu

Jaja su odličan izvor proteina i biotina. Ova dva sastojka su najvažnija kada pričamo o zdravlju kose. Veoma je važno da u ishrani unesete dovoljno proteina. I sama kosa je većinom protein. Biotin je važan u reprodukciji keratina u kosi. Biotina nam uvek fali u organizmu tako da je dobro da ga što pre počnete unositi. Jaja su takođe dobar izvor:

 • cinka
 • selena
 • i još mnogih zdravih nutrijenata

Jaja su zbog svih ovih razloga koje smo nabrojali, jedan od najboljih izvora proteina za kosu.

Bobičasto voće

bobičasto voće
bobičasto voće

Bibičasto voće je puno zdravih vitamina koji stimulišu rast kose, kao na primer vitamin c koji je jak antioksidant. Antioksidanti čuvaju kosu od vanjskih uticaja i štetnih molekula koje se zovu slobodni radikali. Naše telo koristi vitamin C kako bi proizvelo Kolagen, protein koji pomaže kosi da ostane zdrava, elastična i otporna. Vitamin C pomaže telu da apsorbuje željezo iz hrane. Manjak željeza može dovesti do Anemija a anemija do gubitka kose. Sad vam je verovatno jasno zašto je Vitamin C važan za vaš organizam i za vašu kosu.

Spanać

spanać
Spanać – Veoma zdrav za kosu

Spanać je veoma zdrav. Obogaćen je mnogim lekovitim nutrijentima poput:

 • folata
 • željeza
 • Vitamina A i C

Svi ovi vitamini stimulišu brži rast kose. Vitamin A pomaže skalpu glave da proizvede dovoljno prirodnih masti (sebuma). Prirodne masti su neophodne za zdravlje i neometani rast zdrave kose. Samo 30 grama spanaća obezbediće vam 54% neophodnog dnevnog unosa Vitamina A. Spanać je takođe poznat kao jedan od najboljih izvora željeza. Željezo je neophodno za zdravlje kose a nedostatak njega doveo bi pre ili kasnije do problema sa opadanjem kose.

Riba

Riba – Bogata je omega 3 i 6 masnim kiselinama

Riba sadrži veliki broj sastojaka koji su jako zdravi za kosu. Odličaj je izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina kao i antioksidante koji povećavaju gustinu kose i pomažu prilikom opadanja kose. Studije su pokazale da od 12 testiranih žena, čak njih 110 pokazalo je odlične rezultate u sprečavanju i redukciji u opadanju kose. Sve one su rokom 90 dana unosile ove dve omega masne kiseline.

Za kraj – Promenite navike

Počnite da unosite više ovakvih namirnica u svoju ishranu. Nakon nekog vremena sigurno ćete primetiti da je vaša kosa sjajnija, otpornija i lakša za upravljanje.

Nastavite Čitati:
Monica Bellucci: “Kako negujem svoju kosu”
monica bellucci

Glumica Monica Bellucci je jedna od najlepših žena na svetu. Zanosna pedesetogodišnja glumica se može pohvaliti licem, pa da ne Pregledaj

Kako pravilno negovati kosu?

Pravilna nega kose zavisi od vaših dobrih i loših navika i poznavanja svoje kose. Kako pravilno negovati kosu je večito PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)