Kako pravilno negovati kosu?nega kosePravilna nega kose zavisi od vaših dobrih i loših navika i poznavanja svoje kose. Kako pravilno negovati kosu je večito pitanje mnogih žena koje na to pitanje uvek traže odgovor. Kosa je prirodna tvar koja raste iz kože glave i na koju utiče mnogo faktora. Na rast i zdravlje kose utiču hormoni, genetska struktura, struktura dlake, procenat masnoće kože glave, jačinu i debljinu dlake. Takođe i godišnje doba može biti vanjski faktor koji utiče na zdravlje kose. Leto je period kada je kosa preterano izložena UV zračenju i morskoj soli. Određenim preparatima za negu, moćete kontrolisati uv zračenja i zaštititi kosu od svih negativnih faktora.

Pet najčešćih faktora gde grešimo u nezi kose

1. Pranje kose sa vrućom vodom je štetno

Kosu nikad ne perite sa vrelom vodom. Tu grešku prave mnoge žene koje misle da se višak masnoće skida sa vrućom vodom. Kosa treba da se pere sa mlakom vodom a da se balzam koji se ispire zadnji, ispire sa hladnijom vodom kako bi se folikula dlake zatvorila i kosa nebi bila otvorena za uticaj vanjskih faktora.

2. Preučestalo pranje kose

Od tipa kose zavisi koliko je često trebate prati. Žene takođe greše što se tiče učestalog pranja kose. Naravno tanka i kosa koja se učestalo masti, treba češće i da se pere. Zato gusta i suvlja kosa ne treba učestalo da se pere. To je jedna od grešaka koja vodi daljim presušivanjem dlake. Kosa koja je suva i koja nema masnoće treba da 5-6 dana bude izložena prirodnom mašćenju.

3. Promena šampona sa vremena na vreme

S vremena na vreme dobro je promeniti šampon za kosu. Jednom u dva tri meseca promenite šampon pa ga koristite mesec dana, pa se onda vratite na stari. Korišćenjem jednog šampona koža postaje otporna na antiseptike i sredstva za regeneraciju kose u šamponu.

4. Maske za kosu češće nego balzam

Mske su jako dobra stvar za dlaku i trebalo bi da radite maska tretmane što češće. Kosu stavite u kapu i ostavite da se upari pola sata. Kosa će nakon ovakvih tretmana biti kao svila i nećete ni sami verovati da je to vaša kosa.

5. Blago masiranje korena glave umesto grubog pritiskanja iz sve snage

Ako ste kosu i koren glave izmaltretirali sa grubim trljanjem, ne znači da ste kosu i bolje oprali. Blago masiranje korena sa ne previše šampona će napraviti bolji efekat. Znači, jače ne znači nužno bolje. U pranju kose treba uživati.

Nastavite Čitati:
Monica Bellucci: “Kako negujem svoju kosu”
monica bellucci

Glumica Monica Bellucci je jedna od najlepših žena na svetu. Zanosna pedesetogodišnja glumica se može pohvaliti licem, pa da ne Pregledaj

Japanska jabuka kaki: Dokazano lekovita i za kosu
japanska jabuka

Japanska jabuka: Koliko je zdrava i zašto Japanci žive 100 godina? Japanska jabuka, poznata i pod nazivom "kaki jabuka" potiče PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)