Kako pravilno isfenirati kosu?Kako pravilno isfenirati kosu? Oduvek ste pokušavali da pravilno fenirate kosu, ali vam nije išlo od ruke. Feniranje kose je najpopularnija metoda sređivanja kose u frizerskim salonima. Devojke obožavaju ovaj metod jer se njihova kosa prirodno oblikuje umereno toplim vazduhom za razliku od ostalih keramičkih frizerskih pomagala koji su poznati po svojoj štetnosti za kosu. Kada fenirate kosu važno je da koristite odgovarajući alat koji vam je potreban da dobijete dobro isfeniranu kosu. Današnja moda koja ide u smeru ili izuzetno ravno isfenirane kose ili kose uvijene na lagane valove zahteva dobre keramičke četke raznih veličina.

Postoje dva načina feniranja kose. Feniranje na malu i veliku četku. Male četke se uglavnom koriste za uvijanje kose. Koliko je velika četka zavisi koliko će velika lokna ili talas da bude na klijentovoj kosi. Velike četke se uglavnom koriste za ravnanje kose i što brže feniranje jer se sa velikom četkom pokriva velika površina sekcije.

Takođe postoje tehnike feniranja na volumen i na feniranje bez ikakvog volumena uz glavu. Kada fenirate na volumen, četku što više podižete na gore i tako kosu izvlačite iz korena na gore. Ako želite da volumen bude postojan, potrebno je da koristite neka sredstva za održavanje volumena. Klasično sredstvo koje se koristi godinama je pena za kosu koja se nanosi na mokru kosu, prosuši pa fenira na volumen.

Feniranje kose na volumen podizanjem četke na gore. Četku što više podbijte do korena i vucite iz korena na gore.
Feniranje kose na volumen podizanjem četke na gore. Četku što više podbijte do korena i vucite iz korena na gore.

Deljenje kose kod feniranja

Kada počinjete sa feniranjem klijenta, važno je da pravilno podelite kosu. Sekcije trebaju da za početak budu što sitnije i što tanje, kako bi lakše dobili željeni rezultat ravnanja ili uvijanja kose. Prve sekcije se uglavnom dele na zadnjem delu glave kod vrata klijenta. Sekcije možete deliti sa češljem koji ima iglu ili sa prstom (preporučujemo da koristite štilk češalj sa iglom ukoliko ste početnik).

podela-kose

Kod feniranja kose važno je prvo ustanoviti o kakvom se tipu kose radi. Postoje tri tipa dlake:

 • Kako pravilno isfenirati kosu: Debela dlaka

debela-ravna-kosa
Primer debele dlake koja je teška
 • Srednje debela dlaka
 • Kako pravilno isfenirati kosu: Tanka dlaka

tanka-dlaka
Primer tanke kose koja je lepršava jer nema težinu

i devet tipova kose:

 • Kovrdžava debela kosa
 • Kovrdžava srednje debela kosa
 • Kovrdžava tanka kosa
 • Valovita debela kosa
 • Valovita sredje debela kosa
 • Valovita tanka kosa
 • Ravna debela kosa
 • Ravna srednje debela kosa
 • Ravna tanka kosa

efrzi2Kako pravilno isfenirati debelu kovrdžavu oštru kosu?

Ako vaš klijent zahteva da njenu debelu dlaku kovrdžavu izravnate i dobro isfenirate na ravno potrebno je da znate odgovarajuće korake kako bi takvu kosu uspeli da ispravite. Kovrdžava debela dlaka je najteži mogući teritorij za feniranje. Kovrdžavu debelu kosu najbolje je početi fenirati odma mokru (znači ne prosušivati takvu kosu). Od korena pa do vrhova što više istezati glaku dok potpuno ne bude suva. Ovakav tip kose ukoliko ne možete savladati samo feniranjem, preporučljivo je da predložite klijentici da pređete takvu kosu i peglom na kraju.

Kako pravilno isfenirati ravnu kosa?

Kako pravilno isfenirati ravnu kosu? Ravna kosa se fenira sa najmanje snage i takvu kosu najviše trebate prosušiti pre feniranja. Ravna debela i tanka kosa je već prirodno ravna i logično je da se ne morate puno mučiti izvlačeći takvu kosu. Takvoj kosi pristupite nežno i polako i ne maltretirajte mušteriju koja već ima ravnu kosu jer će skoro i samo osušena takva kosa biti ravna. Najvažnije je da samo dobro izvučete krajeve takve kose.

Pribor za feniranje

1. Četka za raščešljavanje
2. Češalj sa širokim zubcima
3. Češalj sa iglom (štilk)
4. Metalna tanka četka za feniranje
5. Iglasta četka za lakše češljanje plave kose i duge kose koja se mrsi
6. Tanka četka sa konjskom dlakom
7. Drvena četka sa konjskom dlakom za lagano feniranje ravne kose
8. Plastična tanka četka za dovršavanje
9. Duboka igličasta četka za volumen

Nastavite Čitati:
Uvijanje Kose

Istorija Uvijanja Kose Uvijanje kose je menjanje strukture dlake iz ravne u uvijenu. Veoma često se sretnemo sa izjavama žena Pregledaj

Pranje Kose

Kako izvesti efikasno pranje kose klijenta? Glavno pravilo kada je pranje kose u pitanju je da je urađeno temeljito i PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)