10 Saveta za jaku kosuAko ćete voditi računa o svojoj kosi, njezinom stanju, izgledu i jačini vlasi, ona će se itekako poboljšati. Mi ćemo vam otkriti kako to postići.

Jaka i zdrava kosa ne postiže se samo sa skupim i kvalitetnim maskama i šamponima. Ishrana i mnogi ostali faktori igraju ulogu u zdravlju kose. Svaka pojedinačna vlas građena je od amino-kiselina i proteina. Ova dva nutrijenta možemo da pronašemo u raznoj hrani ili dodatcima ishrani. Na kosu takoše utiču i vanjski uticaji poput: hladnoće, vrućine, UV zraka, sunca, morske soli itd. Važno je da razumemo principe na kojima se naše telo i kosa zasnivaju i tako naučimo kako da se zaštitimo od vanjskih uticaja, zdravije hranimo i prisvojimo jednostavno bolje životne navike.

1. Zdravo se hranite

zdrava hrana
Hrana bogata vitaminima

Ukoliko kosa raste iz zdrave kože glave, koju hrane nutrijenti iz krvi, onda su ispunjeni najvažniji uslovi za održavanje optimalnog zdravlja i izgleda vaših vlasi. A da bi se to ostvarilo, neophodna je zdrava ishrana. Na listi specijalno korisnih i zdravih namirnica za zdraviju i negovaniju kosu nalaze se (riba-posebno losos, školjke, orasi, slatki krompir, jaja, spanać, sočiva, jogurt, piletina, ćuretina i borovnice).

2. Prihvatite dobre navike

lakme preparati za kosu
Lakme preparati za kosu

Razmišljajte o svojoj kosi kao nečemu veoma delikatnom (šta ona i jeste), i brinite se o njoj kao i o svojoj koži, nanošenjem najkvalitetnijih preparata. Obratite pažnju na to kako reaguje na različite proizvode i povremeno isprobajte drugu vrsu šampona, regeneratora i preparata za oblikovanje kose.

3. Spavajte dovoljno

zdravo spavanje
Zdrav san

Noćni san je jedinstvena prilika da se organizam oporavi i regeneriše, pa tako i vaša kosa koja se hrani iz organizma. U snu organizam hrani kosu svim korisnim tvarima koje ste uneli tokom dana. Dakle, ako ne spavate najmanje šest sati u kontinuitetu, vaše telo, pa tako i kosa, definitivno će platiti cenu zdravlja i izgleda.

4. Zaštita pri ekstremnim vremenskim uslovima

nega kose leti
Letnja zaštita

U letnjim mesecima većina žena se puno više trudi zaštititi kožu lica i tela od sunca nego kosu i kožu glave. To je velika greška! Dakle, kada se izlažete suncu obavezno zaštitite i kosu proizvodima koji sadrže UV filtere i poželjno je da pri direktnom popodnevnom suncu koristite šešir. Tokom zimskih meseci, zaštitite kosu od ekstremne hladnoće i vetra tako što ćete nositi kapu i vežanjem kose u konjski rep ili punđu.

5. Ne preterujte u količini proizvoda

preparati za negu kose
Nega kose za preparatima za kosu

U želji da oblikuje i zadrži željenu frizuru, mnogo žena pretera sa konzumacijom frizerskih proizvoda kao što su pena, gel i lak za kosu. Prekomerno nanošenje ovih proizvoda puni dlaku i otežava je i oduzima joj zdrav sjaj. Pri oblikovanju kose nikada ne nanosite više od dva styling preparata, čiju količinu trebate postepeno povećavati.

6. Umanjite stres

da li stres utiče na opadanje kose
Stres je čest uzročnik opadanja kose

Naučno je dokazano da preterana izloženost stresu dovodi do utanjivanja i gubitka kose (alopecija). Iako je u današnje vreme gotovo nemoguće izbeći stres, svakako je moguće preduzeti korake kojima ćete ublažiti njegove posledice. Aktivnosti koje opuštaju poput joge i rada sa rukama zaista mogu pomoći, baš kao i odlazak na odmor.

7. Smanjite toplinu sušila

da li je feniranje kose štetno
Feniranje kose

Nema nikakve sumnje da termičko tretiranje kose (fen, pegla, figaro) šteti vlasima. Stepen oštećenja ovisi o vrsti aparata, odabiru proizvoda koje koristite i o tome koliko često na ovakav način radite frizuru. Ako imate dugu kosu, povremeno je oslobodite feniranja i termičkih uticaja tako što ćete napraviti pletenicu, konjski rep ili punđu.

8. Redovno šišajte vrhove

šišanje kose
Redovno šišanje kose je veoma bitno

Isušeni, ispucali vrhovi dosta narušavaju izgled frizure. Zato je vašno da redovno odlazite u frizerski salon na skraćivanje kose – svakih šest sedmica za kvalitetno održavanje frizure ili svaka dva meseca ako ste u fazi puštnja kose. Vaša kosa će definitivno izgledali lepše i zdravije.

9. Opustite kosu

prirodna ne fenirana kosa
Kosa u prirodnom stanju

Dopustite da pravi izgled i tekstura kose povremeno dođe do izražaja. Učestalo uvijanje ravne kose, kao i ispravljanje prirodno kovrdžave kose, neminovno ostavlja posledice na njezin kvalitet. Dakle, povremeno utrljajte u čistu mokru kosu ulje za kosu – preporučujemo arganovo ulje ili regenerator koji se ne ispire i pričekajte da se ona prirodno osuši.

10. Odvojite vreme za masažu

masaža glave
Masaža skalpa glave

Jedan od najvažnijih uslova za održavanje zdravlja vlasi jest i zdrava koža temena glave. Morate sprečiti taloženje preparata, nečistoće i perutave kože na tjemenu, što se ostvaruje redovnom higijenom. Takođe, masaža glave poboljšava cirkulaciju, a time i bolju nahranjenost kože glave.

Za kraj

Nadamo se da ste danas nešto naučili i uživali u čitanju našeg izdanja o jakoj i zdravoj kosi. Najteži koraj je prvi korak. Naterajte se da svoje životne navike promenite na bolje. Pišite nam svoja mišljenja, komentare ili sugestije ispod.

Nastavite Čitati:
Monica Bellucci: “Kako negujem svoju kosu”
monica bellucci

Glumica Monica Bellucci je jedna od najlepših žena na svetu. Zanosna pedesetogodišnja glumica se može pohvaliti licem, pa da ne Pregledaj

Kako pravilno negovati kosu?

Pravilna nega kose zavisi od vaših dobrih i loših navika i poznavanja svoje kose. Kako pravilno negovati kosu je večito PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)