Uvijanje KoseIstorija Uvijanja Kose

Uvijanje kose je menjanje strukture dlake iz ravne u uvijenu. Veoma često se sretnemo sa izjavama žena koje imaju finu glatku i ravnu kosu, da bi htele da im je kosa uvek uvijena i obožavaju lokne. U istoriji frizerskog zanata viđali smo trajne i privremene vrste uvijanja kose. Trajno uvijanje zove se minival i kada se uradi traje par meseci i Vaša kosa neovisno koliko je puta oprali ostaje uvijena dok sva ne izraste. Taj metod uvijanja kose je danas redak i nije u modi. Najveća mana minivala jeste ta što ne može da se uradi mnogo krupan i ne može samo da prelomi kosu kako se danas nosi, već te lokne ispadnu sitne i nepopularne. Setimo se da je to bila veoma popularna frizura trideset godina od sedamdesetih do kraja devedesetih, da su neretko i muškarci posećivali salone i radili minivalove.

uvijanje kose
Uvijanje kose

Hladno Uvijanje Kose Na Viklere

Hladno uvijanje kose (Vodena ondulacija) se sastoji od uvijanja kose na viklere dok je kosa mokra. Dok je dlaka mokra njenu atomi koji je vezu se razdvajaju i vi joj zadajete novi oblik kad je uvijete u kom će se dlaka formirati. Sušenjem dlake uvijene na vikleru ona ostaje u tom obliku do sledećeg pranja kose. Ovo je i dan danas popularna metoda uvijanja kose posebno na veće viklere kada dobijete efekat preloma i većih kovrdža.

Današnji Moderni Pristup Uvijanju Kose

Današnji princip uvijanja kose zasniva se na privremenom uvijanju kose, dakle, do pranja. Alat za takvo uvijanje kose zove se figaro i pravi se u raznim veličinama. Figaro nije jedina alatka sa kojom se danas moderno uvija kosa. Sa peglom se takođe može uvijati kose a najmodernija alatka koja pravi retro valove je figaro sa dve cevi. Uvijanje kose figarom se zasniva na toplotnom menjanju strukture dlake. Dlaka se pod uticajem zadane temperature (od 100 – 250 stepeni celzijusa) zagrejava i menja svoj oblik u kovrdžavo.

Veličine Figaro-a

Veličina svakog figara je prikazana u mernoj jedinici inč. Što figaro ima više inča to će Vam kovrdža biti veća. Na slici ispod prikazane su kovrdže sortirane po veličini figaro-a.

Nastavite Čitati:
Pranje Kose

Kako izvesti efikasno pranje kose klijenta? Glavno pravilo kada je pranje kose u pitanju je da je urađeno temeljito i Pregledaj

Repigmentacija Kose

Uradite repigmentaciju na profesionalan način Repigmentacija kose je postupak vraćanja pigmenta u kosu koja je izgubila pigment. Kosa gubi piglent PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)