Stepenasta Nadogradnja KoseGovorićemo o: 

 1. Vrstama nadogradnje kose
 2. Održavanje: ravna nadogradnja kose, stepenasta nadogradnja kose
 3. Načinima da produžite vek trajanja nadogradnji
 4. Tipovi kose kod klijenata
 5. Generalna nega nadograđene kose
 6. Primeri kako izgleda stepenasta nadogradnja kose
 7. Povećanje volumena sa ekstenzijama
 8. Nadogradnja kose za svečane prilike

Nadogranja kose može da bude:

 • Stepenasta
 • Ravna

Ravna nadogradnja kose

Na ravnoj nadogradnji kose ekstenzije su sve iste dužine.

Stepenasta nadogradnja kose

Na stepenastoj nadogradnji kose ekstenzije (umetci) su različitih dužina. Različita dužina ekstenzija čini konačan nadogradnje stepenastom.

nadogradnja kose na klipse
Nadogradnja kose na klipse

Kada raditi ravnu a kada stepenastu nadogradnju kose?

Zavisno od:

 • Tipa kose
 • Gustine kose
 • Dužine klijentove kose
 • Želje klijenta
 • Željenog rezultata
 • Da li je kosa tretirana pre nadogradnje (blajhana, farbana, minival)

Tip kose sa kojim radimo

Tanka i slaba kosa sklona je pucanju. Kosa koja je hemijski tretirana takođe je skola pucanju i lakšem oštećenju nego zdrava nefarbana kosa. Sa ovakvim tipom kose potrebno je biti veoma pažljiv. U određenim situacijama, gde je kosa jako oštećena i slaba ili prilikom nenormalnog opadanja kose. Klijentu savetujte da možda ne radi nadogradnju kose.

Gustina kose

Gustina kose vas ograničava u broju pramenova koje možete nadograditi. Ako je kosa gusta, više ćete ekstenzija moći da postavite a da se one ne vide. Ako je kosa retka i slaba, nećete biti u situaciji gde možete postaviti mnogo ekstenzija.

Dužina klijentove kose

Dužina klijentove kose je jedan od presudnijih faktora kada se radi o nadogradnji kose. Ako je klijentova kosa šišana kratko, važno je da ne postavite predugačke ekstenzije koje neće izgledati prirodno. Bolje rešenje za kratku kosu bilo bi stepenasta nadogradnja kose. Zašto? Zato što ćete lakše da uklopite stepenaste ekstenzije u kratko nego dugačke ravne ekstenzije sa kratkom kosom. Sigurno ste viđali nadogradnje kose koje izgledaju veoma veštački gde gornja kapa vizuelno odskače od ekstenzija.

Želje klijenata

Sa klijentima budite direktni i iskreni. Ne pokušavajte da postignete nešto što je nemoguće na njihovoj kosi. Objasnite im sa kakvom kosom dolaze i kakva nadogradnja kose bi izgledala najbolje na njima.

Najvažnija stvar: Da li je kosa oštećena i tretirana?

Na ekstremno oštećenoj kosi ne biste trebali da radite nadogradnju. Postoji rizik da težina nadogradnje iščupa i iskrza već oštećenu kosu. 

stepenasta nadogradnja kose
stepenasta nadogradnja kose

Održavanje nadogradnje kose

Nadogradnja kose zahteva posebnu pažnju. Nadograđenu kosu potrebno je redovno:

 • Češljati
 • Tretirati maskama
 • Raspetljavati
 • Fenirati

Češljanje kose

Kosu morate češljati svaki dan. Nadograđena kosa sklona je mršenju.

Tretiranje nadograđene kose maskama za kosu

Neki proizvođači prave posebne maske i regeneratore za nadograđenu kosu. Obične maske i regeneratori su sasvim dovoljni i dobri.

Raspetljavanje umršenih delova nadogradnje

Sa vremena na vreme primetićete da se neki delovi glave više mrse i peljaju od drugih. Posebno delovi glave na kojim ležite dok spavate. Prstima lagano raspetljavajte nadograđene delove kada god ste u situaciji da to radite.

Feniranje nadograđene kose

Nadogradnju kose poželjno je fenirati barem dva tri puta mesečno. Feniranje ispravlja i izvlači kosu koja se možda upetljala. Priuštite sebi par feniranja mesečno i primetićete razliku.

Nadogradnjom kose možete postići veći volumen

Stepenasta nadogradnja kose može popraviti volumen. Kosa će izgledati bujnije i zdravije. Koliku bujnost ćete postići zavisi od broja ekstenzija koje stavljate. Što više ekstenzija stavite u kosu, to će vam kosa bujnije izgledati.

stepenasta nadogradnja kose
Povećan volumen nadogradnjom kose

Nadogradnja kose za svečane prilike

Kosu možete nadograditi za svečanu priliku. U takvim prilikama najbolja varijanta je privremena nadogradnja kose clip in (klipse). Klipse se lako i stavljaju i skidaju. Odlično su rešenje za jednokratnju nadogradnju. Klipse možete šišati kako bi ih ukrojili u vašu kosu. Zapamtite koje ste klipse šišali kraće kako biste njih stavljali na gornji deo gornje kape glave i postigli stepenastu nadogradnju kose.

nadogradnja kose za svečane prilike
nadograđena kosa za svečanu frizuru

Korisni linkovi:

Kozmetika

Šampon za nadogradnju kose SHE For You

she šampon za nadogradnju kose
SHE Šampon za nadogradnju kose

Karakteristike:

Šampon koji dubinski hidratizuje sve vrste nadograđene kose. Rađen je na proteinskoj bazi. Neguje i čuva keratinski sloj dlake. Omogućava lakše raščešljavanje nadogradnje kose. Kosu čini lakšom i sjajnijom.

Sastav:

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Cocamidopropyl Betaine, Decyl Glycoside, Laureth-5, PEG-4 Distearyl Ether, Dicaprylyl Ether, Distearyl Ether, Citric Acid, Parfum, Limonene, Coumarin, Linalool, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone

Primena:

Lagano naneti na koren glave. Umasirati u kosu tako da je ne mrsite, pokretima od gore prema dole. Kosu prati jedinu u stojećem položaju da kosa pada na dole.

Važno: Nadograđenu kosu ne smete prati sa zabačenom glavom na dole. Kosa će se umrsiti.

Za kraj

Nadamo se da smo vam pomogli da naučite razlikovati ravnu od stepenaste nadogradnje kose. Da ste naučili kakva nega je potrebna takvoj kosi i u kojim slučajevima nebi trebalo da se radi nadogradnja kose na klijentovoj glavi. Pišite nam svoja mišljenja, kritike ili sugestije u komentarima ispod.

Nastavite Čitati:
Lekcija 1: Kako prepoznati talenat za frizera?

frizer sa makazama Talenat za frizera Da bi postali frizer potrebno je da posedujete neke osobine koje su veoma bitne Pregledaj

Šta Sve Treba Frizeru Početniku od Opreme?

Krenuli ste u frizersku školu, počeli ste pomalo da vježbate, imate neke ideje u glavi, radili bi svašta, ali nemate PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)