Šta Sve Treba Frizeru Početniku od Opreme?Krenuli ste u frizersku školu, počeli ste pomalo da vježbate, imate neke ideje u glavi, radili bi svašta, ali nemate dovoljno alata. Šta Vam sve treba od opreme da bi počeli osnovni rad frizera. Ovo zanimanje ne zahtijeva mnogo ulaganja i kad dođete u priliku da razmišljate o pokretanju svog sopstvenog salona. U odnosu na druge djelatnosti ovo spada u djelatnost koja se otvara sa nekim razumnim sredstvima, za razliku od supermarketa npr.

Počeli ste da fenirate mušterije: Treba Vam solidan fen za kosu (Profesionalan, ne kućni). Nađite frizersku zadrugu i pregledajte katalog fenova. Tražite sebi lagan, ne preglomazan i fen sa dosta energije. Lakše ćete postići rezultat ako spojite sva tri faktora. Takođe Vam treba jedna četka za feniranje. Najbolje je da uzmete neku keramičku manje debljine i jednu deblju. Ako fenirate na ravno koristite deblji a ako želite da napravite uvijenu kosu feniranjem onda koristite malu. Neki frizeri feniraju i sa malom četkom na ravno.

frizer

Počeli ste da šišate mušterije: Trebaju Vam makaze (Profesionalne), veličinu i marku birajte u odnosu na kakvu kosu ćete šišati. Ako se bavite dugom i ženskom kosom onda uzmite veće dimenzije makaza. Ako se bavite muškim šišanjem, onda će Vam manje makaze napraviti bolji rezultat. E sad Vam trebaju i makaze za tanjenje kose (poznate kao efilirke). Makaze za tanjenje imaju razlike u dimenziji siječiva (što širi razmak sječiva to više tanje i agresivnije su), ne uzimajte preagresivne za početak nego neke manje agresivne jer još uvijek nemate iskustva u tanjenju kose.

Treba Vam češalj za raščešljavanje kose i češalj za šišanje kose. Kupite takođe i par štipaljki da kad odvojite sekciju kose možete zakačiti kosu. Treba Vam bošča da ogrnete mušteriju dok je šišate. Treba Vam pumpica za špricanje kose. Da možete navlažiti kosu prije šišanja.

Za muška šišanja Vam je potrebna mašinica za kosu. Moderni frizeri preferiraju one bez kabla dok oni malo staromodniji ljubitelji retro fazona koriste stare kvalitetne mašine sa kablom.

Za muško šišanje Vam treba i brijač. Upozorenje! Ne brijte osobi vrat i zolufe ukoliko ste neiskusni i neobučeni u tome. Moglo bi doći do povreda.

To bi otprilike bilo to za početak. Ne žalite pare kad je riječ o kvaliteti. Što kvalitetnija oprema to će Vam duže trajati.

Nastavite Čitati:
Da li šišati na suhoj ili mokroj kosi?
da li sisati na mokroj ili suvoj kosi

Stvari koje trebate znati pre nego što započnete šišanje na suhoj ili mokroj kosi. Ovo pitanje je večite polemika među Pregledaj

Neophodna oprema za frizere početnike
oprema za frizere pocetnike

Kažu da je majstor dobar onoliko koliko i njegov alat, i to je zaista tako kada se radi o frizerskom PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *