Opadanje kose kod muškarcaKako opadanje kose utiče na muškarca

Opadanje kose može da predstavlja veliku brigu za muškarce i često utiče na samopouzdanje. Ali da li muškarci zaista znaju zbog čega im kosa opada? Većina vjeruje da je glavni uzrok stres ali je najvjerovatnije u pitanju genetika.

Najčešći razlog gubitka kose je muški obrazac ćelavosti koji uzrokuje poznati oblik slova U. Uprkos uobičajenom vjerovanju, ovo ne uzrokuje stres već genetika i prenosi se s koljena na koljeno i sa očeve i sa majčine strane.

Lek za ćelavost (Moderna medicina)

Najpoznatiji tretman koji pomaže u sprečavanju gubitka kose je lijek pod nazivom Finasterid (obično se prodaje pod imenom Propecija). Ovaj lijek zaustavlja opadanje kose kod 90% muškaraca.

Finasterid Propecia - Najefektivniji lek protiv ćelavosti
Finasterid Propecia – Najefektivniji lek protiv ćelavosti

Priroda

Nažalost jako je teško boriti se protiv majke prirode. Oba spola i muškarci a i žene u određenoj životnoj dobi suoče se sa ovim problemom. Posle tridesete godine života, rast kose postepeno se usporava, kosa postaje tanja a volumen se postepeno smanjuje. Danas većina muškaraca prihvati opadanje kose i nosi to sa stilom. Ipak, ako niste sa novonastalom situacijom lijekovi protiv ćelavosti i transplatacija kose su rješenje za vas.

Mogući uzroci gubitka kose kod muškarca

Kosi su potrebni vitamini i kvalitetna hrana kako bi bila zdravija. Iznenadni gubitak težine, nizak nivo željeza u krvi i loša ishrana mogu dovesti do opadanja kose. Hranite se zdravo. Neka vam obroci budu dobro izbalansirani i neka sadrže što više proteina, željeza, cinka i vitamina B12. Mahunarke kao što je pasulj i sočivo su odlične namirnice za početak. Promenite svoj način života. Čitajte o tome koje namirnice imaju navedene vitamine i uključite ih u svoju dijetu.

Stres kao uzrok opadanja kose kod muškarca

Bez obzira šta ljudi mislili stres je veoma rijetko uzrok opadanja kose. Samo jedna vrsta opadanja kose je povezana s pretjeranim psihičkim i emotivnim stresom. Ovaj način gubitka kose izaziva iznenadno stanjenje a ne zaliske. Uklanjanje izvora stresa je najbolji lijek. Na primjer ne možete jednostavno dati otkaz, umjesto toga isprobajte različite aktivnosti koje vas opuštaju. Bavite se fizičkom aktivnošću.

Kosa ne voli da bude previše zategnuta sa gumicama i drugim pomagalima

Najnoviji trendovi i zdrava kosa skoro pa nikad ne idu jedno s drugim. Zategnuta kosa, muške pundže i jaki tretmani mogu da oštete tjeme. Ako je korijen kose oštećen to podrazumijeva i opadanje. Budite odgovorni kad je u pitanju vaša kosa. Nemojte je previše zatezati. Vodite računa o tjemenu koristeći šampone i regeneratore koji čuvaju korijen dlake.

Psorijaza

Psorijaza se često zamijeni s peruti jer uzrokuje pojavu bijelih ljuspica. Ovo oboljenje može oštetiti folikule i dovesti do trenutnog gubitka kose. Ako sumnjate da vam se pojavila psorijaza, konsultujte se s doktorom koji može da vam propiše medicinske šampone. Kosa bi se trebala vratiti u normalno stanje jednom kad se psorijaza povuče.

Bezopasno oboljenje kože se ponekad može pojaviti i na tjemenu. Male crvene ranice koje izazivaju svrbež. Ovo se dešava usljed zapaljenja tjemena i može uzrokovati gubitak kose na većim površinama. Izbjegavajte češanje što je više moguće jer tako možete dobiti infekciju. Kosa bi trebala ponovo početi rasti kad se zapaljenje kože stabilizuje.

psorijaza
Primer – Kako izgleda Psorijaza

Liječenje gubitka kose napreduje iz godine u godinu. Savremena medicina se bori da pronađe rijeđenje ovom problemu. Identifikujte uzrok opadanja kose i potražite najbolje rješenje. Razmislite o tome kakav život vodite. Smanjite stres, zdravije se hranite, budite fizički aktivniji. Iako sve ovo ne pomogle, ne žalite. Zdravlje je najvažnije, vaše tijelo će to sigurno cijeniti!

Napisali smo jedan veoma stručan i poučan članak na ovu temu. Dr Vong; Zašto kosa opada?

Nastavite Čitati:
Monica Bellucci: “Kako negujem svoju kosu”
monica bellucci

Glumica Monica Bellucci je jedna od najlepših žena na svetu. Zanosna pedesetogodišnja glumica se može pohvaliti licem, pa da ne Pregledaj

Kako pravilno negovati kosu?

Pravilna nega kose zavisi od vaših dobrih i loših navika i poznavanja svoje kose. Kako pravilno negovati kosu je večito Pregledaj1 komentar na “Opadanje kose kod muškarca

  1. Koristan link: Zašto kosa opada?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)