Minival (tkz. Trajna ondulacija)Šta je minival, tkz. trajna?

Minival takozvana (trajna ondulacija) je trajno menjanje oblika dlake i ravnog stanja u valovito i kompletno kovrdžavo stanje. Trajanje delovanja minival kiseline je oko tri meseca, to vreme postojanja kovrdža na kosi zavisi i od klijenta do klijenta i debljine kose. Minival je bio jako popularan sedamdesetih, osamdesetih i na početku devedesetih godina prošlog veka, ali je zadnjih decenija sve manje zastupljen, te ga dosta mladih frizera nije niti učilo da radi u školama ili frizerskim akademijama.

Jačina kiseline se bira na osnovu na kakvoj kosi radite minival. Da li je kosa tretirana ili ne tretirana. Da li je dlaka debela ili tanka, te da li je kosa zdrava ili se vidi da je vidno oštećena dlaka.

minival na dugoj kosi
Trajna na dugoj kosi

Sve ove karakteristike će vam pomoći u proceni stanja pre nego što odaberete kiselinu sa kojom ćete raditi minival na kosi. Za tretiranu kosu (farbanu, pod pramenovima) ćete koristiti najlakšu kiselinu i sa takvom kosom trebate najviše paziti kao i sa jako tankom dlakom. Takve kose ne podnose puno hemijska tretiranja tako da sa takvim kosama morate sa najslabijom kiselinom i pod pratnjom da radite.

trajna

Minival se pravi tako što su vam potrebni vikleri. Od veličine viklera zavisi koliko veliku kovrdžu želite da postignete na kosi. Za kratku kosu ćete naravno izabrati i tanji vikler, dok na dužoj možete napraviti malo veći prelom na kosi.

Upozorenje: Moguće je ispiranje farbe sa kose prilikom nanošenja minival kiseline.

vikleri

dimenzije vikera

Kako se radi trajna ondulacija?

Minival se radi tako što se kosa uvije na viklere u sekcijama. Sekcije možete kreirati proizvoljno i važno je da je sva kosa uvijena. Nakon uvijanja na kosu se travlja kiselina koja stoji otprilike 20 minuta. Nakon toga se stavlja fiksator koji stoji otprilike od 5-8 minuta na kosi. Nakon fiksatora kosa se ispere i šamponira i dalje pere.

Kosu pod minivalom je najbolje sušiti difuzorom kako se nebi previše razbarušila. Difuzor je sprava koja će lokne ostaviti definisanim i lepo oblikovanim.

Nastavite Čitati:
Uvijanje Kose

Istorija Uvijanja Kose Uvijanje kose je menjanje strukture dlake iz ravne u uvijenu. Veoma često se sretnemo sa izjavama žena Pregledaj

Pranje Kose

Kako izvesti efikasno pranje kose klijenta? Glavno pravilo kada je pranje kose u pitanju je da je urađeno temeljito i PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)