Kako znati da li će vam plava farba za kosu izvući u željeni ton?Plave nijanse boja za kosu su najkompleksnija disciplina u kolorimetriji. Frizerki se često susreću sa problemima žutila, crvenog pigmenta i nedovoljne snage same farbe da izvuče u željeni ton. Veoma crne žene poput naših žena sa južnjačkog podnevlja imaju problem ponajviše sa tamnoćom svoje prirodne boje i crvenim pigmentom kada žele da nose plavu boju kose.

Kada vam klijentica dođe sa kosom koja je izrasla i želi da je farba u svetlo plavu najbitniji zaključci koje trebate izneti su sledeći:

  • Koliko je njena prirodna kosa tamna i koji je to nivo tamnoće (npr. 2, 3, 4) iz nivoa spektra boja?
  • U koju boju i koliko svetlo su joj izvučeni krajevi na prethodnom farbanju?
  • Da li je kosa oštećena?
  • Da li su krajevi blajhani ili farbani ili su rađeni pramenovi sa prelivom?

Velike greške u proceni frizera

Velike greške koje se dešavaju su manjak komunikacije sa klijentom. Svog klijenta morate pitati prvenstveno šta je rađeno pre vas i koliko joj lako kosa izvlači boju. Da li je ta boj izvučena farbanjima ili posvetljivačem. Takođe jedna od ogromnih grešaka je na kosu pod pramenovima uraditi farbanje izrastka posvetljivačem. Ni slučajno ne radite to. Izrastak je najbolje dopuniti sitnim i gustim pramenovima i onda naravno uraditi preliv.

Dakle kvalitetna procena je pola posla. Bolje je više vremena izgubiti na proceni kose, nego da popravljanje vaše greške i potrošnju farbi za ispravljanje grešaka.

Ako je kosa prirodna i svetla?

Prirodna svetla kosa koja nije farbana je teritorij na kojem svaki frizer uživa. Na prirodno svetlu kosu možete napraviti veoma svetle tonove radili ih sa pramenovima ili farbom. Za devojke koje se prvi put farbaju preporučujemo Revlon polu permanentne boje koje su blage i koje neće agresivno delovati na klijenticinu kosu. Takođe danas veoma atraktivne kolorimetriske kombinacije poput ombre-a ili balayage-a su nešto što možete toplo preporučiti.

Koji preliv izabrati?

Zavisno od toga koliko je kosa tamna i da li ima crvenog ili žutog pigmenta. Ako ste radili sa tamnijom kosom kombinacije pramenova a ta kosa ima crvenije pigmente, onda se definitivno odlučite za pepeljaste preliv tonove sa pepelom u sebi a po želji možete dodati i violet korektore koji će dodati preko potrebne hladne tonove u kosu.

Ako je kosa svetla i sama po sebi pepeljasta, najbolje je da se odlučite na prirodne tonove ili platinasto plave tonove koji neće previše posiviti kosu koja već ima u sebi sivi ton. Toplo preporučujemo i toplije med tonove ili čak veoma popularne bež nijanse.

Nadamo se da smo vam pomogli u razumevanju plavih tonova, komunikacije sa klijentima i toniranja kose u pravom smeru.

Nastavite Čitati:
Uvijanje Kose

Istorija Uvijanja Kose Uvijanje kose je menjanje strukture dlake iz ravne u uvijenu. Veoma često se sretnemo sa izjavama žena Pregledaj

Pranje Kose

Kako izvesti efikasno pranje kose klijenta? Glavno pravilo kada je pranje kose u pitanju je da je urađeno temeljito i PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)