Zašto se kosa masti?

Zašto se kosa masti

Postoji cijeli niz razloga zbog kojih se naša kosa masti i nije mekana i lepršava na dodir. Mnogim ljudima prekomjerno mašćenje kose stvara probleme i osjećaj nelagode. Otkrivamo zašto se kosa masti.

Pogreške pri pranju i stiliziranju kose

masna-kosaČesto nam se čini da će naša kosa biti čišća ako na nju nanesemo više šampona nego je zaista potrebno, te da će biti lepršavija pretjeramo li s regeneratorom. Istina je, međutim, dijametralno suprotna- Za pranje vrlo duge kose potrebno je na dlan nanijeti tek onoliko šampona koliko stane u rupicu koja nastane kad ispružene prste savijemo prema zapešću. Za pranje poluduge kose dovoljna je duplo manja količina. Šamponu dodajte par kapljica tople vode i protrljajte među dlanovima da nastane pjena. Pjenu temeljito umasirajte u vlasište i dobro isperite. Znate da je šampon ili regenerator sasvim ispran sa vaše kose onda kad kosa pod prstima škripi. Ukoliko kosu perete redovito, dovoljno ju je našamponirati jednom. Proizvode kao što su ulja i pjene za kosu nanesite na vlažnu kosu, ako ih nanesete na suhu, ona će se odmah zamastiti. Ove proizvode nikako nije dobro koristiti svakodnevno jer njihovo često korištenje može izazvati mašćenje vlasišta.

Žlijezde lojnice

Lojne žlijezde ne nalaze se samo na koži lica i tijela; one su u velikom broju prisutne i na našem vlasištu. Ove žlijezde izlučuju sebum koji se sastoji od masnoća i mrtvih stanica. Iako je sebum inače jako koristan jer daje koži elastičnost, sprečava njeno isušivanje, pomaže zadržati vlagu u koži te sprečava razmnožavanje bakterija na vlasištu. Međutim, ako se pretjerano izlučuje, on postaje razlogom masne kose.

013e34e710c36744c85e77bf9808f076

Hormoni

Ponekad se kosa masti zbog hormonalne neravnoteže pa ne bi bilo loše provjeriti imate li višak androgenih hormona ako imate probleme s masnim vlasištem.  Znamo da je masna kosa češća kod tinejdžera nego kod ostatka populacije, uzrok ovoj činjenici upravo su hormonalne promjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *