Zašto Kosa Puca?Pucanje kose uzrokuju razni faktori. Zdravlje kose zavisi od unutrađnje kutikule dlake i vanjskog omotača. Kada je vanjski omotač oštećen, vaša kosa će postati suha i počeće da se krza. Zašto kosa puca je veoma široka tema za raspravu, zato ostanite sa nama i čitajte o faktorima koji utiču na pucanje kose.

Faktori krzanja kose o kojima ćemo pričati su:

 • Pravilna i nepravilna dijeta
 • Dlaka prolazi kroz stresni period (telogen effluvium)
 • Suvoća kose
 • Toplotno tretiranje kose
 • Pretretirana kosa
 • Preterano pranje kose
 • Nepravilno sušenje kose
 • Vezivanje kose
 • Češljanje kose
 • Šišanje oštećene kose
 • Uvećana štitna žlezda
 • Nepravilna ishrana
 • Korisni saveti za zdraviju kosu

Prirodno suha kosa lakše puca

Neke žene nemaju tu sreću imati kosu koja je dovoljno bogata prirodnim uljima i zadržava vlažnosti koliko je potrebno da bi kosa ostala elastična. Suha kosa sklonija je oštećenjima, naročito pucanju na vrhovima. Ovome možete doskočiti koristeći dubinske tretmane za regeneraciju suhe kose kao što su uljne vitaminske kapsule ili keratin koji će zagladiti vašu kosu i popuniti strukturu vlasi.

Pravilna dijeta: Razlozi zašto kosa puca ako se ne hranite zdravo

Postoji jedna stara izreka “Ti si ono što jedeš”, posebno kada su u pitanju zdravlje kose i kože. Pojedini nutritivni sastojci mogu da vam pomognu u očuvanju vaše kose zdravom. Potrudite se da vaša ishrana ima dosta:

 • cinka
 • željeza
 • amino kiselina
 • Adekvatni proteini i antioksidansi (koji mogu da se unesu kroz povrće) mogu pomoći vašoj kosi i ojačati je.
proteini zdrava ishrana za kosu
Proteini su veoma zdravi za kosu

Verovali ili ne, ono što jedete utječe na zdravlje vaše kose. Natrij i šećeri u prekomernim količinama mogu isušiti kosu i biti krivac za ispucale vrhove. Slatkiše i grickalice zamijenite voćem i povrćem bogatim vitaminima i mineralima. Nakon nekog vremena vidjet ćete očitu razliku na svojoj kosi. Pucanje kose na vrhovima nije kraj svijeta. Promenite navike i koristite prave proizvode za njegu i zaštitu kose, vaša kosa će vam biti zahvalna!

Korisno: Aloe Vera za Rast Kose

Stresni ciklus rasta kose (Telogen Effluvium)

Postoje mnogi dokazi i pokazatelji da je stres jedan od glavnih faktora kada je u pitanju zdravlje kose. Telogen effluvium je ciklus kroz koji svaka pojedinačna dlaka prolazi kroz svoj životni vek. Mnogi stručnjaci upravo ovaj proces okrivljuju kada je u pitanju pucanje kose. Dlaka koja je u svom srednjem životnom veku ima tendenciju da puca ukoliko su na nju uticali neki od negativnih faktora o kojima ćemo govoriti. Dlaka je u ovom stadijumu veoma osetljiva te je veoma važno da se stres umanji zdravijim i boljim životnim navikama.

Suha kosa

Suha kosa je u većini slučajeva stanje koje vodi do terminalnog oštećenja kose. Suva kosa je posledica raznih uticaja, uključujući klimu u kojoj živite, smanjena vlažnost vazduha, preterano prmenjivanje toplote na kosu idr.

Koristan savet: Zdravije je koristiti mlaku temperaturu vode prilikom pranja kose. Izbegavajte previše vruću vodu.

Ako primetite da su krajevi vaše kose suhi, aplicirajte šampon samo na teme glave i preskočite pranje krajeva sa šamponom. Ne preskačite balzame i maske za kosu! Ako ste u žurbi i nemate vremena da držite masku na kosi, postoje najnoviji balzami za kosu koji ne moraju da se ispiraju iz kose. Utrljajte balzam koji se ne ispira i ostavite ga u kosi.

Toplotno tretiranje kose

Pegle, uvijači, figaro i ostale sprave za kosu rade na principu toplote. Pokušajte da ne koristite ove sprave baš svaki dan. Znamo da je nemoguće izbeći ovakvo tretiranje kose, ali barem pokušajte da smanjite konzumaciju. Pojedini preparati na svojim deklaracijama garantuju da štite kosu prilikom toplotnog tretiranja. Korištenje ovakvih kozmetičkih preparata bilo bi poželjno.

Sprejevi za zaštitu kose od toplote

Sprej za zaštitu kose od toplote REVUELE Keraplex 3D 200ml

Sprej za zaštitu kose od toplote REVUELE Keraplex 3D 200ml
Jedan od razloga zašto kosa puca jeste ne korišćenje spreja za zaštitu kose od toplote REVUELE Keraplex 3D 200ml

Keraplex sprej za zaštitu kose od toplote je specijalno formulisan da štiti kosu od toplotnog tretiranja. Neophodan je dodatak vašoj rutini kada je u pitanju peglanje, uvijanje i bilo kakvo drugo tretiranje kose.


Poseduje sastojke:

 • KERATRIX – Štiti i oporavlja oštećenu kosu
 • AMISOL TRIO – Pruža zaštitu koži glave od toplotnih tretmana
 • BAOBAB TEIN – Vrši regeneraciju krhke i oštećene kose.
 • Benefiti: Kosa će izgledati zdravije i sjajnije.

KUPI

Syoss keratin sprej za zaštitu kose od toplote 200 ml

syoss keratin sprej za zaštitu kose od toplote
syoss keratin sprej za zaštitu kose od toplote

Karakteristike:

 • Garantuje zaštitu do 230 stepeni toplote.
 • Pojačani sjaj i zaglađenost kose
 • Obogaćivanje kose prirodnim keratinom

KUPI

Kosa treba da bude totalno suha i dobro isprana

Veoma je važno da je kosa potpuno suha pre nego što počnete da je uvijate i peglate. Ako primetite da se kosa puši, u njoj je ostalo ili vlage, ili niste dobro isprali šampon ili balzam.

Način uvijanja i peglanja kose

Ne zadržavajte peglu ili figaro na kosi predugo. Prođite kroz kosu brzo tako da se vrelina ne zadržava na kosi dugo. Pogledajte par videa kako to rade frizeri profesionalci i videćete otprilike koliko oni zadržavaju toplotne sprave na kosi.

Zadržavanje kose na ploči figara ili pegle:

 • 200-230 stepeni (maksimalno 8 sekundi)
 • 170-200 stepeni (10-12 sekundi)
 • 100-170 stepni (15 sekundi)

Preterano tretiranje kose hemijskim procesima

Trajna (minival), ispravljanje kose, boljanje, posvetljivanje kose. Svi ovi navedeni procesi poboljšavaju estetski izgled kose, ali ne smeju da budu zloupotrebljeni. Ako kosu tretirate prečesto i preagresivno, njen vanjski i unutrašnji omotač će se oštetiti i doći će do terminalnog oštećenja i pucanja.

Američki institut American Academy of Dermatology (AAD) preporučuje da se kosa nebi trebala tretirati na periodu češćem od 8–10 sedmica. Unutar tog perioda, kosu bi trebali da obogaćujete maskama i tretmanima. Zapamtite, bojena tretirana kosa zahteva više nege od nebojene netretirane kose.

Sjajan članak za pročitati ako imate kovrdžavu kosu + par preparata (maska + šamponi) za kovrdžavu kosu: Kako negovati kovrdžavu kosu

Prečesto pranje kose

Ako imate prirodno masniju kožu, verovatno ćete primetiti pojačano sakumljanje masnoće na koži glave. Ova pojava će vas možda navesti da kosu perete previše često.

Iako je svakodnevno pranje kose (ukoliko imate masnu kožu) u redu, pranje kose više puta na dan je definitivno preterivanje. Suha kosa nebi trebala da se pere češće nego jednom sedmično, kako bi dlaci dozvolili da sakupi dovoljno ulja. Veoma je važno da shvatite kakva je vaša kosa i da koristite odgovarajuću kozmetiku namenjenu takvom tipu kose.

Pregledajte sledeće publikacije:

Pregrubo češljanje kose

Pregrubo češljanje, ali i tapiranje jednako će naštetiti vašoj kosi. Kupite kvalitetnu četku, najbolje onu od prirodne dlake, jer su one namijenjene da njeguju a ne oštećuju kosu. Kosu je bolje češljati dok je mokra. Mokra kosa je i do 25% elastičnija od suhe kose. Pri češljanju budite nježni. Nagli i snažni potezi češljem uzrokovat će pucanje manje elastične kose.

Frotiranje kose

Verovali ili ne, ovo je takođe jedan od faktora koji mogu uticati na zdravlje vaših krajeva kose. Prejako trljanje kose sa peškirom krza već oštećenu kosu. Vanjski omotač kose je građen od ljusaka koje su ako je kosa zdrava zatvorene. Ako je kosa oštećena te ljuske (vanjski omotač) su otvorene te ih je lako još više iskrzati.

zasto kosa puca na krajevima, ispucala kosa, kosa koja nije zdrava
Kako izgleda ispucala kosa

Vezivanje kose

Pazite da kosu ne lomite i vežete baš svaki dan. Odredite dane u mesecu kada će vaša kosa biti puštena. Kosi treba odmor od gumice zapamtite to!

Šišanje krajeva

Redovno šišanje ispucalih krajeva je veoma bitno. Šišanje nebi trebalo da odgađate duže od dva meseca. Kosu koja je suva na krajevima potrebno je odseći kako bi zdravi delovi dlake dobijali potrebne vitamine.

Nepravilna ishrana

Pripremili smo članak u kojem možete da pronađete dosta saveta i korisnih informacija vezanih za pravilniju ishranu.

Vredno za pročitati: Zašto kosa opada + Dijeta i namirnice koje bi trebali unositi

Za kraj

Nadamo se da smo vam bili interesantni i da ste danas ipak nešto naučili. Ukoliko vas zanima više o zdravlju kose pogledajte naše ostale objave na tu temu:

Nega Kose i Kože

Nastavite Čitati:
10 Najboljih Šampona za Brži Rast Kose
šamponi za brži rast kose

Zdrava i duga kosa je odraz nas samih. Sasvim je normalno da želimo da imamo dugu, zdravu i bujnu kosu. Pregledaj

Šamponi za Suvu Kosu: 7 Najbolje ocenjenih
samponi za suvu kosu

Suva kosa je problem većine žena. Žene koje se farbaju i rednovno tretiraju kosu znaju o čemu pričamo. Šamponi za Pregledaj1 komentar na “Zašto Kosa Puca?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *