Kako se rešiti peruti?Kako je se rešiti? Perut se može pojaviti kao posledica suhog temena ili kožnog poremećaja poznatog pod nazivom seboroični dermatitis ili seboreja. Seboreja je hronično oboljenje kože koje se pojavljuje na delovima gdje je pojačano lučenje sebuma. Najčešće se pojavljuje na koži glave ili lica. Ovo oboljenje se povezuje sa razmnožavanjem patogene gljivice koja kao normalni stanovnik kože ne izaziva probleme. Ako se naruše određeni faktori onda se ova gljivica preterano razmnožava i uzrokuje seboreju. Ovo je samo jedan od uzroka, a mi ćemo da vam preporučimo najefikasnije načine kako da se rešite peruti i da vam objasnimo kako i zbog čega ona zapravo nastaje.

Perut - Veoma uporan problem
Perut – Veoma uporan problem

Šta uzrokuje perut?

Pre nego što vam pokažemo najbolje načine da se rešite peruti, važno je da vam objasnimo kako perut nastaje.

Perut nije zarazna, i iako je veoma teško da je uklonite, ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Blaga perut se može tretirati prirodnim preparatima kao i blagim šamponom. Uzroci peruti su:

  • Iritirana koža
  • Preterano suha ili preterano masna koža
  • Nedovoljna upotreba šampona
  • Osetljivost na određene proizvode za negu kose
  • Kožna oboljenja kao što su ekcem ili psorijaza

Rizične grupe:

Starost – Perut se obično javlja u mladosti i nastavlja se kroz srednje godine. Međutim, to ne znači da starije osobe ne mogu da dobiju perut, i za neke ljude ovaj problem se javlja iznova tokom celog života.

Spol – Perut ima 50% posto svetske populacije, uključujući muškarce i žene. Međutim, ovaj problem pogađa češće muškarce nego žene. 

Određene bolesti – Parkinsonova bolest i druge bolesti živčanog sistema takođe povećavaju rizik od peruti. Poznato je takođe da oslabljen imunitet dovodi do pojave peruti.

Prirodni preparati da se rešite peruti

Aspirin

Aspirin
Aspirin

Aspirin sadrži aktivne sastojke (acetilsalicilnu kiselinu) baš poput šampona protiv peruti. Smrvite dva aspirina u prah i dodajte uobičajenoj količini šampona koju koristite prilikom pranja kose. Smesu ostavite na kosi oko 1 – 2 minute, nakon toga dobro isperite i ponovo nanesite samo šampon na kosu.

Soda Bikarbona

Soda bikarbona
Soda bikarbona

Ključ do kose bez peruti može da se nalazi u kuhinji. Pokvasite kosu i utrljajte sodu bikarbonu na teme. Preskočite šampon za pranje kose i odmah je isperite. Soda bikarbona smanjuje gljivice koje uzrokuju pojavu peruti. Na početku vam kosa može biti suha ali nakon nekoliko sedmica teme će početi proizvoditi prirodna ulja koja će kosu učiniti lakšom i pomoći vam da uklonite perut.

Preporuka za pročitati: 5 Najefektivnijih Šampona Protiv Peruti

Kokosovo Ulje

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je isproban recept koji deluje kod određenih tipova kose. Dodatni bonus je što stvarno lepo miriše. Pre tuširanja, utrljajte 3 – 4 kapi kokosovog ulja u teme i ostavite da stoji jedan sat. Nakon toga kosu operite na normalan način. Alternativa ovome je da potražite šampon koji već sadrži kokosovo ulje.

Limun

Limun
Limun

U borbi protiv peruti može da vam pomogne i limun. Utrljajte dve supene kašičice limunovog soka u teme i isperite sa vodom. Nakon toga dodajte jednu supenu kašičicu limunovog soka u jednu šolju vode i sa tim isperite kosu. Ponavljajte ovaj postupak sve dok vam perut ne nestane. Limunova kiselina pomaže u regulaciji PH vrednosti vlasišta što vam pomaže da se riješite peruti.

Aloe Vera

Aloe Vera
Aloe Vera

Zaustavite svrbež tako što ćete utrljati aloe veru u vlasište pre pranja kose. Efekat hlađenja će pomoći pri zaustavljanju svrbeža.

Maslinovo Ulje

Maslinovo Ulje
Maslinovo Ulje

Maslinovo ulje ostavljeno preko noći na vlasištu je dobro poznati lek u borbi protiv peruti. Utrljajte oko 10 kapi maslinovog ulja u vlasište i ostavite tako preko noći. Ujutro operite kosu na normalan način. Alternativa je da koristite šampon koji sadrži maslinovo ulje.

Ukoliko prirodni preparati ne pomognu:

Perut se obično može staviti pod kontrolu korištenjem određenih preparata, samo treba da nađete odgovarajući tretman. Isprobajte razne šampone dok ne nađete onaj koji deluje. Ukoliko primetite alergijske reakcije poput svraba, crvenila, poteškoća u disanju, prestanite da koristite taj proizvod i obratite se doktoru. 

Šamponi protiv peruti koje možete da koristite

  • Šamponi poput Head & Shoulders ili DermaZinc pomažu u borbi protiv peruti jer sadrže cink pyrithion koji uklanja gljivice koje uzrokuju perut.
  • Šamponi na bazi katrana poput Neutrogena T-Gel – Ugljeni katran usporava odumiranje ćelija na temenu, ali ukoliko imate svetlo obojanu kosu, ovakav šampon može uzrokovati diskoloraciju. Takođe može da pojača osetljivost temena na sunce. 
  • Šamponi koji sadrže salicilnu kiselinu poput Neutrogene T-Sal pomažu protiv ljuštenja kože. 
  • Šamponi sa selenium sulfidima poput Head & Shoulders sadrže anti-glivične agente. Pratite uputstva za upotrebu i isperite dobro nakon upotrebe jer mogu uzrokovati diskoloraciju kose.
  • Šamponi sa ketokonazolom poput Nizoral A-D uništava gljivice koje uzrokuju perut. Obično se ovakav šampon može naći u apotekama. 

Ukoliko primetite da određeni tip šampona ne deluje ili gubi delotvornost nakon duže upotrebe, probajte da pređete na drugi. Uvek pratite uputstva za upotrebu i postepeno smanjujte koliko često koristite šampon protiv peruti. Počnite sa dva do tri puta sedmično i smanjite na jednom sedmično nakon što primetite rezultate. Ukoliko ovo ne deluje, posavetujte se sa lekarom ili sa farmaceutom jer vam je možda potrebna jača terapija ili losion sa steroidima. 

Druga rešenja protiv peruti

Možete takođe da poboljšate ishranu i stil života kako biste smanjili rizik od peruti. Pokušajte da:

Smanjite stres – Mnogo stresa pogađa vaše zdravlje, što vas čini podložnim raznim bolestima. Stres takođe može da uzrokuje pojavu peruti ili da pogorša trenutno stanje. 

Zdravo se hranite – Ishrana sa mnogo cinka i vitamina B može vam pomoći da sprečite perut. 

Često perite kosu – Ukoliko imate masno teme, dnevno šamponiranje kose može da vam pomogne u sprečavanju peruti.

Izađite na sunce – Sunčeva svetlost pomaže vam da kontrolišete perut. Provodite vreme vani na suncu, ali ne zaboravite da nosite zaštitni faktor na izloženim delovima tela i na licu. 

Ograničite upotrebu kozmetičkih proizvoda za stilizovanje kose – Ovakvi proizvodi se mogu nakupiti u kosi i na temenu, što uzrokuje brže mašćenje.

Ono što treba da znate je da je perut veoma česta pojava i kod muškaraca i kod žena. Mnogo ljudi koji se bore sa peruti često pate od manjka samopouzdanja, ali budite sigurni da je nastanak peruti veoma retko povezan sa manjkom higijene i da su uzroci peruti obično stvari koje su izvan vaše kontrole. Lek koji zasigurno uklanja perut još uvek ne postoji, ali postoji mnogo prirodnih i hemijskih preparata da ovo stanje stavite pod kontrolu. Zdravo se hranite, isprobajte različite tereapije i pronaći ćete način da sprečite pojavu peruti.

Vikipedija: Perut

Nastavite Čitati:
5 Najboljih Šampona Protiv Peruti
šamponi protiv peruti

Večita potraga za najboljim šamponom protiv peruti se nastavlja. Hajde da naučimo malo više o ovoj dosadnoj pojavi i da Pregledaj

10 Saveta za jaku kosu
saveti za jaku kosu

Ako ćete voditi računa o svojoj kosi, njezinom stanju, izgledu i jačini vlasi, ona će se itekako poboljšati. Mi ćemo Pregledaj2 komentara na “Kako se rešiti peruti?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)