Kako menstruacija utječe na kosu i kožu kod ženaDanašnje teme:

  • Hormonalne promjene
  • Mašćenje kose tokom menstruacije
  • Mnogi mitovi i netačne konstatacije

Pred menstruaciju nas znaju mučiti grčevi i umor.  Ponekad imamo izraženu želju za slatkišima i slanim grickalicama. Menstruacija ima još jednu manu – utječe i na naš izgled. Razne promjene dešavaju se na našoj kosi i licu u periodu menstruacije. Pričaćemo o homonalnim promjenama, mašćenju kose, mnogim mitovima i netačnim uvjerenjima.

Šta je to menstruacija?

Menstruacija, ili (period), je normalno krvarenje vagine koje se dešava kao redovan mjesečni ciklus. Svakog mjeseca, vaše tjelo je spremno da se suoči sa potencijalnom trudnoćom. Ako se trudnoća ne desi, maternica se sama prirodno čisti izbacujući krv iz sebe. Menstrualna tekućina je dijelom krv – dijelom tkivo iz unutrašnjosti maternice.

kako menstruacija utiče na kosu i kožu
Promjene na tijelu žene tijekom menstruacije

 Koža: Hormonalne promjene tokom menstruacije

Normalno naše žlijezde sa unutrašnjim izlučivanjem proizvode više progesterona i estrogena (ženskih hormona). Međutim, u danima koji neposredno prethode menstruaciji, to se mijenja pa se pojačano proizvode muški hormoni, primjerice testosteron. Ove hormonalne promjene utječu na našu kožu. Lojne žlijezde počinju pojačano raditi i izlučuju više masnoća. Te masnoće nerijetko znaju začepiti pore pa zbog toga dolazi do pojave akni.

Pore na koži također su znatno proširene u vrijeme pred menstruaciju i za vrijeme njenog trajanja. Savjetuje se korištenje sredstava za čišćenje sa nižim Ph. Na taj ćemo način ublažiti upalne procese na koži i spriječiti razmnožavanje bakterija. Tonici i gelovi za umivanje koji sadrže salicilnu kiselinu pomoći će očistiti masnoće i suziti pore.

Mašćenje kose tokom menstruacije

Hormonalne promjene

Tijekom mestruacije, vaša kosa će biti masnija nego inače. Hormoni su zaslužni za to. Vaše tijelo proizvodi višak tostesterona koji pojačava sekret na sebumu kože. Ovaj sekret vizuelno dijeluje kao mast i kosu čini na pogled masnijom.

Kao da nije dovoljno što nismo zadovoljne izgledom naše kože za vrijeme menstruacije, ona utječe i na našu kosu. Budući da se u tom periodu koža pojačano masti, to se vidi i na tjemenu. Hormoni ne utječu samo na kožu, njihova neravnoteža itekako može promijeniti izgled naše kose i to kakva je ona na dodir. Malo sebuma je dobro za našu kosu, ali pretjerano mašćenje tjemena u danima prije menstruacije učinit će kosu nekih žena dosta masnijom nego inače zato ju je potrebno češće prati. Frizeri često savjetuju da tijekom menstruacije nije poželjno bojiti kosu ili praviti fen frizure. Vaše je tjeme u tim danima dosta osjetljivije nego inače.

Da li kosa brže raste tokom menstruacije?

Rast kose se odvija u ciklusima. Dok jedne folikule kose rastu, druge miruju – a ostale opadaju. Hormonalne promjene, kao one povezane sa kontracepcijskim pilulama (kontrola trudnoće) ili trudnoća, mogu utijecati na kosu tako da joj sinhroniziraju rast i opadanje. Zato neke osobe primjećuju pojačan rast ili opadanje kose u ciklusu. Kosa ne raste brže, samo joj je ciklus promjenjen nego u normalnom stanju.

Ovdje možete pročitati više o ciklusu rasta, mirovanja i opadanja kose: Izvor

Da li neredovan period može uzrokovati opadanje kose?

Opadanje kose kao i alopecija, mogu imati različite uzroke popraćene hormonalnim disbalansom. Hormonalni disbalans može takođe uzrokovati neredovan period kod žene.

Mnogi mitovi i netačne konstatacije o kosi u periodu menstruacije

Sigurno ste čuli priče kako se boja neće uhvatiti ako kosu bojite u danima menstruacije, međutim ovo nije istina i nema znanstvenog temelja ukoliko ne patite od neke ozbiljne hormonalne neravnoteže. Ipak, za vrijeme menstruacije osjetljivije smo na mirise, pa se može dogoditi da nam miris hidrogena ili boje izazove mučninu. Kako god bilo, s ozbiljnijim friziranjem ipak je preporučljivo pričekati dok menstruacija završi.

Zaključak

Ako vam se dešavaju promjene tijekom menstruacije ne paničarite. Sačekajte da menstruacija završi i vidite da li se opadanje kose ili bilo kakva druga promjena nastavila. Ako je opadanje kose nastavilo da se dešava, potražite pomoć liječnika.

Nastavite Čitati:
Monica Bellucci: “Kako negujem svoju kosu”
monica bellucci

Glumica Monica Bellucci je jedna od najlepših žena na svetu. Zanosna pedesetogodišnja glumica se može pohvaliti licem, pa da ne Pregledaj

Kako pravilno negovati kosu?

Pravilna nega kose zavisi od vaših dobrih i loših navika i poznavanja svoje kose. Kako pravilno negovati kosu je večito PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)