Kako menstruacija utječe na kosu i kožu kod žena

Pred menstruaciju nas znaju mučiti grčevi i umor.  Ponekad imamo izraženu želju za slatkišima i slanim grickalicama. Menstruacija ima još jednu manu – utječe i na naš izgled.

 Koža

Koža_za_vrijeme_menstruacijeNormalno naše žlijezde sa unutrašnjim izlučivanjem proizvode više progesterona i estrogena (ženskih hormona). Međutim, u danima koji neposredno prethode menstruaciji, to se mijenja pa se pojačano proizvode muški hormoni, primjerice testosteron. Ove hormonalne promjene utječu na našu kožu. Lojne žlijezde počinju pojačano raditi i izlučuju više masnoća. Te masnoće nerijetko znaju začepiti pore pa zbog toga dolazi do pojave akni.

Pore na koži također su znatno proširene u vrijeme pred menstruaciju i za vrijeme njenog trajanja. Savjetuje se korištenje sredstava za čišćenje sa nižim Ph. Na taj ćemo način ublažiti upalne procese na koži i spriječiti razmnožavanje bakterija. Tonici i gelovi za umivanje koji sadrže salicilnu kiselinu pomoći će očistiti masnoće i suziti pore.

Kosa

brunette woman is not happy with her fragile hair

Kao da nije dovoljno što nismo zadovoljne izgledom naše kože za vrijeme menstruacije, ona utječe i na našu kosu. Budući da se u tom periodu koža pojačano masti, to se vidi i na tjemenu. Hormoni ne utječu samo na kožu, njihova neravnoteža itekako može promijeniti izgled naše kose i to kakva je ona na dodir.

Malo sebuma je dobro za našu kosu, ali pretjerano mašćenje tjemena u danima prije menstruacije učinit će kosu nekih žena dosta masnijom nego inače zato ju je potrebno češće prati. Frizeri često savjetuju da tijekom menstruacije nije poželjno bojiti kosu ili praviti fen frizure. Vaše je tjeme u tim danima dosta osjetljivije nego inače.

Sigurno ste čuli priče kako se boja neće uhvatiti ako kosu bojite u danima menstruacije, međutim ovo nije istina i nema znanstvenog temelja ukoliko ne patite od neke ozbiljne hormonalne neravnoteže. Ipak, za vrijeme menstruacije osjetljivije smo na mirise, pa se može dogoditi da nam miris hidrogena ili boje izazove mučninu. Kako god bilo, s ozbiljnijim friziranjem ipak je preporučljivo pričekati dok menstruacija završi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *