Da li šišati na suhoj ili mokroj kosi?Stvari koje trebate znati pre nego što započnete šišanje na suhoj ili mokroj kosi. Ovo pitanje je večite polemika među frizerima profesionalcima. Jendi kažu da je nebitno dok drugi tvrde da je šišanje na jedan od ovih načina zapravo jedini pravilan. Hajde da vidimo o čemu se ovde radi.

Razmislite o tome: Koliko često klijentu šišate kosu na suvo? Mnogi frizeri šišaju kosu na suho samo na kraju šišanja pri završetku frizure. Koriste šišanje na suvo samo za završni dodir i ništa više. David Kingston će sa nama podeliti mišljenje o tome, da li obaviti kompletno šišanje na suvoj kosi li samo završni dodir.

“Šišanje kose je nauka i umetnost u jednom” reče David. “Nauka o šišanju otkriva alat, pristup i tajne zanata, koje otkrivaju vrata istinske lepote”.

Koliko je šišanje na mokroj kosi zlatno pravilo, toliko je i šišanje kose dok je suva sasvim jedna nova dimenzija umetničkog stvaralaštva u kom frizuru možete dovesti do većih i boljih rezultata. “Dok šišamo kosu kad je mokra, ne vidimo detaljno njenu teksturu i ne osetimo pokret kose. Ne vidimo njen prirodan pad i njeno gibanje dok klijent hoda ili zabacuje kosu.” reče David. Na suvoj kosi jednostavno možemo da osetimo frizuru.

 Korak 1 : Obratite pažnju tokom razgovora

Kada razgovarate o frizuri sa klijentom, važno je da mu preporučite da na kraju šišanja , malo osetite njenu kosu dok je suha i da tako finiširate frizuru. Kad klijentu predstavite sebe kao frizera koji želi da tako dovršava pedantno frizuru, sigurno ćete steći dodatno poverenje. Kad je kosa na kraju suha, onda vam daje mogućnost originalnog pristupa u dovršavanju frizure. Klijent vam može sugerisati gde još malo da utanjite i kako želi da joj pada kosa. Na mokroj kosi ne vidite takve finese.

da li sisati na mokroj ili suvoj kosi
Da li šišati na mokroj ili suvoj kosi: Večita dilema

Korak 2 : Razmislite pre nego što započnete šišanje

Važno je da procenite, o kakvom se tipu kose radi, da li je tanka ili debela dlaka, da li je ravna ili kovrdžava kosa, da li se više mrsi dok je mokra ili kad se isfenira. Kosa koja vam zadaje glavobolje prilikom češljanja dok je mokra, najbolje reaguje na češalj dok je suva i isfenirana. Klijentu treba predočiti prednosti šišanja na suvoj kosi: Manje mršenja, manje bole prilikom češljanja pramena koji sečete, preciznije šišanje.

Korak 3 : Pripremite kosu na pravilan način

Ukoliko želite da kosu šišate suhu, potrebno je da je lepo ozravnate kako bi videli njen prirodan pad. Najveća moguća greška je šišati klijentovu suhu neisfeniranu poluvalovitu kosu na kojoj apsolutno ne vidite šta i kako radite.

Korak 4 : Razmišljajte o blagim linijama na kosi

Najveća prednost pri tanjenju kose je ta što je kosa suha u prirodnom stanju, ima prirodan pad i vidite gde su nepravilnosti i gde treba tanjiti. Nikako ne pribegavajte tanjenju kose dok je mokra, jer nećete imati isti rezultat kad osušite kosu.

Nadamo se da smo vam pomogli da shvatite razliku između šišanja mokre i suhe kose. Pišite nam u komentarima svoja mišljenja i iskustva na ovu temu.

Nastavite Čitati:
Lekcija 1: Kako prepoznati talenat za frizera?

frizer sa makazama Talenat za frizera Da bi postali frizer potrebno je da posedujete neke osobine koje su veoma bitne Pregledaj

Šta Sve Treba Frizeru Početniku od Opreme?

Krenuli ste u frizersku školu, počeli ste pomalo da vježbate, imate neke ideje u glavi, radili bi svašta, ali nemate PregledajOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)