Kako pravilno održavati kožu: Vodič za besprijekornu kožu

Kako pravilno održavati kožu

Kako pravilno održavati kožu
Kako pravilno održavati kožu

Kako pravilno održavati kožu saznaćete u par jednostavnih koraka! Do sjajne kože bez oštećenja možete doći sa pravim režimom. Mi vam donosimo dnevni, sedmični, mjesečni i godišnji plan koji su potvrdili stručnjaci.

Ove godine ste konačno odlučili da ćete biti dobri prema najvažnijoj osobi u svom životu – vama samim. Posebno, prema vašoj koži. Čuli ste sve činjenice, ali loših navika (poput odlaženja na spavanje bez skidanja šminke i izlazak iz kuće bez kreme za sunčanje) se veoma teško riješiti. Ako ih zamijenite sa novim, pozitivnim navikama na dnevnom, sedmičnom, mjesečnom i godišnjem nivou učinićete veoma bitnu promjenu. Uz pomoć savjeta stručnjaka pripremili smo vam najjednostavniji i najefikasniji plan kako bi dobili najbolju kožu.

Kako pravilno održavati kožu: Dnevna rutina održavanja kože

Kako pravilno održavati kožu
Kako pravilno održavati kožu

1. Razvijte režim. Lice perite dva puta dnevno, jednom ujutro i jednom naveče. Postoji razlog za ovo. Ujutro, kožu pripremate za različite antioksidanse, ovlaživače kože i kreme za zaštitu od sunca. Naveče, skidate svu prljavštinu što se nakupila preko dana kao što je nečistoća i ekološki zagađivači. Prema tome pogađate, ovo podrazumijeva i skidanje šminke prije spavanja. Bez izuzetaka. Šminka ne samo da zatvara pore već zarobljava prljavštinu i nečistoću na koži. Na taj način, koža ne može da se oporavi za vrijeme sna. Kad vam je lice čisto nanesite kremu koja sadrži hijaluronsku kiselinu. Koža će vam zasigurno izgledati svježije.

2. Smanjite toplotu. Prilikom hladnijih mjeseci, često znamo da pustimo topliju vodu prilikom tuširanja. Ako je temperatura vode normalna a ne previše topla, koža vam se neće brzo isušiti. Prilikom nanošenja losiona za tijelo, učinite to pamučnim peškirom umjesto standardnog utrljavanja.

3. Obratite pažnju. Pored korištenja posebnih krema za lice, obratite pažnju i na oči, koje imaju najtanju kožu u odnosu na cijelo tijelo. Koristite kremu za oči koja sadrži retinoide i vitamin C kako bi podstakli proizvodnju prirodnog kolagena. Ostala kritična područja uključuju vrat, područje oko dekoltea, ruke i šake. Na ovim dijelovima ćete prvo primjetiti tragove sunca i starenja. Najbolje vrijeme za nanošenje losiona je odmah nakon tuširanja, tad koža najbolje upija.

4. Uvijek nanosite kremu za zaštitu protiv sunca. Ako ćete od ovih savjeta poslušati samo jedan neka to bude ovaj. Kremu za zaštitu od sunca nosite svakodnevno, bez obzira da li sunce sija ili ne. Kreme za zaštitu od sunca ne samo da sprečavaju rak kože nego sprečavaju pojavu bora, održavaju pigmentaciju i pomažu koži da bude zdrava. Koristite kreme za sunčanje sa UVA i UVB zaštitom koje sadrže cinkov ili titanijev oksid.

5. Pružite tijelu ono što mu treba. Znate kompletan postupak. Pijte vodu, spavajte dovoljno (minimum 8 sati) i hranite se zdravo kako bi izbjegli probleme sa kožom. Jedite što viće voća i povrća koji su bogati antioksidansima.

Sedmična rutina održavanja kože

održavanje kože
održavanje kože

Čistite kožu sa pilinzima. Vjerovatno već koristite različite pilinge za lice dva do tri puta sedmično kako bi otklonuli mrtve ćelije. Preporučujemo vam da koristite piling koji sadrži alfa i beta hidroksi kiseline.

Koristite umirujuće maske. Kožu hranite tako što ćete koristiti umirujuće maske koje nijansiraju kožu i podstiču proizvodnju kolagena. Odredite jedan dan u sedmici kako bi nanijeli masku. Ovako ćete učiniti uslugu sebi ali i koži. Nahranićete je hranjivim sastojcima a vi možete odmoriti od užurbanog života. Smanjenje stresa vodi zdravijoj koži. Masku prilagodite tipu lica. Za kožu sklonu aknama ili masnu kožu koristite maske koje sadrže sumpor ili ugalj dok oni sa suhom kožom trebaju tražiti maske koje su više hidratantne i sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline i termalne vode.

Ostanite aktivni. Možda mislite da redovno vježbanje nema ništa sa zdravom kožom ali odlazak u teretanu tri puta sedmično zateže kožu i smanjuje stres. Jednom sedmično jedite hranu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama kako što je losos, bademi ili orasi.

Nemojte zaboraviti na pribor za šminkanje. Možda dovoljno vremena posvećujete njezi kože ali ako ne obratite pažnju na površine sa kojima ste svakodnevno u kontaktu ništa niste napravili. Čistite četkice za šminku, maske za telefone i posteljinu jednom sedmično.

Mjesečna rutina održavanja kože

maske za lice
maske za lice

Uradite piling od šećera na cijeloj koži. Piling na koži više od jednommjesečno može je isušiti. Lagano utrljajte šećerni piling na cijelu kožu kružnim pokretima. Posebnu pažnju obratite na područja oko koljena i lakata. Osjetićete blago peckanje kože što je dobar znak. To znači da vam je proradila cirkulacija. Isperite cijelu kožu i nakon što završite nanesite losion za tijelo.

Otiđite na profesionalni tretman. Ako ste u mogućnosti, jednom mjesečno posjetite dermatologa i odlučite se za tretman zatezanja kože. Preporučujemo vam hemijske pilinge koji čiste kožu i uklanjaju tamne mrlje sa lica.

Provjeravajte rutinu. Svaka efikasna rutina prolazi kroz određene promjene s vremena na vrijeme. Pregledajte sve što koristite, od preparata do namirnica. Suhe zime traže kreme sa više hidratacije dok su topla ljeta idealna prilika da koristite preparate koji sadrže hidroksi kiseline. Ako vam koža više ne prihvata određeni preparat onda posjetite dermatologa koji će vam pomoći kako da otklonite problem.

Odlučite se za uspjeh. Čak iako ne možete posjećivati dermatologa jednom sedmično, postoji mnoštvo stvari koje možete uraditi kod kuće kako bi imali zdravu kožu. Provjerite datume isteka na kremama i šminki svaki mjesec kako bi se uvjerili da su svi preparati koje koristite u dobrom stanju. Ono što je najvažnije je da sami provjeravate stanje kože. Provjerite sve sumnjive mladeže na koži. Bilo kakva promjena podrazumijeva hitan odlazak dermatologu.

Godišnja rutina održavanja kože

doktor
doktor

Jednom godišnje otiđite na kontrolu kod doktora. Odlazak dermatologu svake godine je jedna od najvažnijih stvari koju biste trebali uraditi. Nemojte čekati dok se nešto neuobičajeno desi. Rak kože se može pojaviti u bilo kojoj dobi i rutinske provjere su veoma važne. Posebnu pažnju obratite na leđa i listove jer su to mjesta na kojima se najčešće pojavljuje melanom kod žena.

Komunicirajte sa dermatologom. Ovo je takođe odlična prilika da u saradnji sa dermatologom izradite plan koji će vam pomoći da kožu održite zdravom. Ako razmišljate o laserskim tretmanima, dermatolog će vam pomoći da se odlučite za ono što vam najbolje odgovara.

Pridržavajte se ovog plana i provjerite napredak svake godine. Sigurni smo da ćete biti zadivljeni sa rezultatima.

Saznajte sve o vitamini i minerali za zdravlje kože.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *