6 Razloga zašto vam kosa opada

Kako da sprečite opadanje kose?

6 Načina da saznate u čemu je problem

Zašto moja kosa opada? Opadanje kose je normalna pojava kod svih ljudi. Normalno opadanje kose varira od 50-100 dlaka dnevno i to su brojke koje ne treba da vas brinu. Ali, šta ako su te cifre mnogo veće, šta ako vidite da gubite mnogo kose? Koji su to mogući uzroci zbog kojih se bojite da će te ostati bez kose na glavi?

zašto moja kosa opada
zašto moja kosa opada

1. Stres je glavni uzrok opadanja kose

stres
stres

Svakodnevno smo izloženi stresu koji je veliki uzročnik opadanja kose. Stres je svuda oko nas, kod kuće, na poslu, na javnim mestima. Sve su to mesta gde možete biti pod stresom. Pokušajte svoj život da obogatite pozitivom i dobrim i ugodnim stvarima. Ne pridodajte važnost nebitnim stvarima zbog kojih ste pod stresom. Upišite neki kurs, bavite se sportom, trčite, razgovarajte sa prijateljem ili sa psihologom, diskonektujte se bar 2 sata dnevno. Ako vam je posao previše stresan, tražite alternativu. Dobar posao je onaj posao koji vam neće narušiti zdravlje a ne bolje plaćen posao. Na kraju krajeva, zdravlje je skuplje od novca!

2. Gubljenje težine, nagle dijete su čest razlog

Ne pribegavajte naglim i opasnim dijetama koje se zasnivaju na izgladnjivanju. Dijete koje vas teraju na naglu promenu ishrane su opasne po zdravlje jer ćete tako smanjiti unos vitamina u organizam i vaša krv će oslabiti i to će rezultirati opadanjem kose.

3. Anemija

Anemija (Malokrvnost) je čest uzročnik opadanja kose. Pokušajte da svoju ishranu obogatite hranom koja je bogata mineralima, željezom i mnogim drugim vitaminima. Sa pravilnom i bogatom ishranom možete pobediti anemiju.

4. Prečesto stezanje kose gumicama

Gumice i ostala pomagala u držanju kose na glavi mogu biti štetna za vaš koren kose. Ako veoma često vežete kosu i time je jako stežete sa gumicom, veoma je verovatno da vam kosa zato pojačano ispada. Pokušajte jedno vreme da je ne vežete i videćete razliku u opadanju kose.

5. Nedostatak vitamina B

Vitamin B je veoma bitan saveznik vaše kose. Vitamin B možete uneti sa namirnicama (  jetra, riža, pekarski kvasac, meso, riba, mlijeko, jaja, orašasti plodovi, voće).

6. Menopauza kod žene

Menopauza može mnogo da promeni kosu. Kosa može pojačano početi da ispada i da jako oslabi tokom ove promene u organizmu. U menopauzi je potrebno da uzimate odgovarajuće preparate koji će vam pomoći da što bolje suzbijete neugodne simptome. Organizam svake žene je drugačiji, što znači da metode koje uspijevaju na drugim ženama možda neće biti tako uspešne kod vas. Zbog toga je najbolje da se posavetujete sa vašim ličnim lekarom kako biste dobili individualizovan tretman namenjen samo vama i vašem organizmu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *