Tehnika šišanja muške kose makazama preko češlja

Tehnika šišanja muške kose makazama preko češlja

32

Definicija tehnike “makaza preko češlja” (eng. Scissor over comb)

Tehnika makazom preko češlja se koristi od kad je i frizerskog zanata. Ova tehnika se uči u samom početku procesa obuke za frizera kako bi učenik pravilno naučio i trenirao ruku u pravilnom smeru. Tehnika “makazom preko češlja” je veoma efikasan način uklanjanja viška kose na mestima gde vam je šišanje mašinicom onemogućeno. Makazom preko češlja možete šišati okolo cele glave ali i samo na određenim mestima glave.

Uvu tehniku koristimo isključivo na kratkoj ili srednje kratkoj kosi. Ovu tehniku nećemo primenjivati na dugačkoj kosi.

Zašto ovu tehniku ne primenjujemo na previše dugačkoj kosi?

Da bi uspešno i ravno ošišali klijentovu kosu, svaka sekcija bi trebala da je pedantno podeljena a kosa podignuta sa češljem zategnuta počešljana ravno i bez nagiba. Ako je kosa duža od otprilike 8-10cm, podizanjem iste stvorice se prirodni pad sekcije od češlja do potiljka i kosa više neće biti ispravno sečena.

Šišanje i stepen pod kojim nakrivljujete češalj.

Stepen nakrivljenosti češlja zavisi od toga kakav oblik želite postići. Zavisi takođe od toga da li pravite prelaz nako mašinice ili šišate kompletnu glavu sa makazama preko češlja.

muško šišanje
Stepen nakrivljenosti češlja kako bi zadržali debljinu kose u gornjem delu prelaza

90 stepeni ugao

Ugao od devedeset stepeni koristimo pri uklanjanju velikog dela kose. Ako šišate pod ovim uglom budite veoma oprezni da ne usečete previše kose u višljem delu glave gde se bočne strane spajaju sa krunom glave.

šišanje makazom preko češlja
90 stepeni ugao držanja češlja

Tehnički ispravno držanje češlja prilikom šišanja makazom preko češlja

Češalj se drži palcem i kažiprstom. Odredite sekciju koju želite šišati. Vrhom makaze izvučete sekciju sa desne na levu stranu (za dešnjake) podignete komad kose koji podupirete makazama i podbacite češalj ispod. Nakon što je češalj preuzeo odvojenu sekciju sa makaze, nakrivljujete donji deo češlja kako bi imali ugao od 90 stepeni i lagano gurate kosu sa češljem na kore. Odsečete zeljenu količinu kose.

šišanje makazom preko češlja
šišanje makazom preko češlja

Kada ste odsekli prvi deo u donjem deli, pomeranjem češlja na gore trebali bi da vidite odsečeni deo koji će vam služiti kao vodič za dužinu. Ne secite ništa ispod vodilje koju ste odredili.

Kada ste poravnali svu kosu od početka do kraja, prevrnete češalj i začešljate svu kosu na dole. Začešljavanjem kose na dole dobijate opet uredan teritorij za izvlačenje naredne sekcije.

šišanje kose preko češlja
Začešljati kosu prema dole

Video Lekcija šišanja makazom preko češlja

Video lekcija šišanja preko češlja

Šišanje bočnih stranica

Bočne stranice šišate tako da vam češalj stoji ravno

muško šišanje
Ravna pozicija češlja

Šišanje profila glave i pod kojim uglom

Srednji deo glave se šiša pod ravnim uglom kao i bočne stranice, dok se levi i desni deo profila glave šišaju pod uglovima. Pogledajte slike.

Bočne strane profila glave šišate pod uglom kako bi dobili efekat i oblik slova “V”.

muške frizure
Šišanje srednjeg dela profila glave
Ugao pod kojim šišate bočne strane profila glave

Da li tanjiti (teksturisati) kosu?

Procenom debljine dlake kod klijenta donosite odluku da li je potrebno tanjiti vrhove kose (tkz. Teksturisanje kose).

Teksturisanje kose preko češlja

Teksturisanje kose preko češlja uglavnom radimo u donjem delu vrata i bočnih stranica. Kosa se podiže na češalj na isti način kao pri šišanju sa običnim makazama.

Debela, Ravna i oštra dlaka zahteva teksturisanje

Podsetimo se; Šta je to teksturisanje kose? Teksturisanje kose (tanjenje vrhova kose) efilir makazama se izvodi tako što se kosa reze pri vrhu efilir nazubljenim makazama. Koliko puta treba da rezete isti pramen zavisi od gustine zubaca na efilir makazama koje posedujete. O Vrstama efilir makaza i dimenzijama čitajte OVDE.

Ako je dlaka debela ravna i oštra, potrebno ju je itanjiti pri vrhu kako se nebi videle jake oštre linije. Teksturisanje vrhova kose se radi tako što ponovo izdvajate sekciju po sekciju kao što ste to radili prilikom šišanja. Kraće delove kose oko uha i vrata nije potrebno teksturisati barem za sad na početnom nivou. O tome ćemo pričati posle.

Biti oprezni ili uopšte ne tanjiti dok ne steknete iskustvo

Ako je klijentova kosa retka i pri tome dlaka veoma tanka, izostavite efilir makaze i ne tanjite krajeve kose.

Bravo! Upravo smo odradili jedan od najzahtevniji koraka u muškom šišanju. Makazom preko češlja na klasičan školski način.