Šta je micelarna voda i kako funkcioniše!

372

Šta je micelarna voda i kako se koristi?

Okruženi smo svakodnevno ovim terminom ali većina nas ne zna šta je to micelarna voda i čemu služi. Prvo su to bila revolucionarna sredstva za pročišćavanje, zatim cvjetne esencije a sad je to micelarna voda. Ispostavilo se da micelarna voda postoji više od sto godina a prvi put se spominje u Francuskoj. Proizvedena je kako bi pomogla stanovnicima Pariza da se izbore s dobro poznatom nestašicom vode.

Za šta je sve micelarna voda korisna?

Ova voda je idealna za sve one koji su pomalo lijeni. Ova dragocjena tečnost je nešto između losiona i tonika za čišćenje lica. Micelarna voda je magična tečnost koja u potpunosti skida šminku, prljavštinu i ulje s kože a lice ostavlja čistim i zdravim. Izgleda poput vode, takođe posjeduje i viskoznost vode ali kad je stavite na prst osjetite da ima drugačiju teksturu nego voda.

Po čemu je micelarna voda dobila ime?

Micelarna voda je dobila ime po micelijima, malim okruglim molekulama koje plutaju u vodi. Kad na kožu nanesete ovo sredstvo, dijelovi za pročišćavanje dolaze u kontakt s masnoćom i prljavštinom omogućujući da je očistite brzo i efikasno. Micelarna voda koristi veoma nježna ali efektna sredstva za čišćenje. Nema peckanja ni zatezanja kože, toliko je snažna da može skinuti šminku tako da nema potrebe za dodatnim skidačem. Bez problema može da skine vodootpornu šminku, čak i maskaru i ajlajner – što naravno tonik i voda nisu u mogućnosti.

micelarna voda

Kako koristiti micelarnu vodu?

Napravite lopticu od vate i natopite je ovom vodom, zatim je razmažite po cijelom licu, obraćajući posebnu pažnju na oči i usne ako skidate šminku. Nema potrebe da nakon toga isperete lice vodom. Jednostavno uživajte u čistoj, osvježavajućoj senzaciji. Osjećaj je sličan kao kad čistite lice dva puta dnevno (preporuka je da se micelarna voda koristi barem dva puta dnevno), koža će vam uvijek izgledati besprijekorno čisto nakon micelarne vode. Maskare i ajlajnera neće biti ni u tragovima.

Ovako izgledaju brendirani artikli micelarne vode na policama parfimerija

micelarna voda
Ovako izgledaju pakovanja micelarne vode

Neki popularni brendovi koji proizvode micelarnu vodu su:

  1. Avene
  2. La roche posay
  3. Bioderma
  4. Garnier
  5. YSL
  6. Lancome
  7. L’Oréal