Održavanje muške brade, tipovi i oblici brade

316

Održavanje muške brade sa svim tipovima i oblicima brade!

Danas često možemo da vidimo mnogo muškaraca sa bradom, ali šta je uopšte održavanje muške brade? Mnogo muškaraca nosi bradu, ali imati bradu nije samo pustiti je da raste. Imati bradu znači, održavati je i oblikovati, tako da ona izgleda uredno i lepo. Kao što već sigurno znate, brade mogu da se održavaju u više oblika, okruglom, na špic, kvadratastom, kratka, srednje kratka i duga. Svi ovi tipovi brade zahtevaju negu za sebe. Danas postoji mnogo salona za muškarce kojima možete da poverite oblikovanje vaše brade i kose pa hajde da se onda pozabavimo tim.

Koliko često treba da oblikujem svoju bradui da li održavanje muške brade mnogo košta?

Najpre hajde da vidimo koliko puta treba da posetite berberina kako bi sredili i oblikovali bradu? Odgovor je jednom u dve sedmice, pa sve do tri ili cetiri sedmice, što je dosta dugo, ja bi rekao. Oblik se gubi vec nakon trece sedmice tako da nebi trebali da prelazite dve sedmice. Podšišavanje brade nebi trebalo da je veoma skupo. Uglavno bi to trebalo da bude trećina cene šišanja kose.

Oblici muške brade

Kao što smo vec rekli, bradu možete oblikovati kako god vi želite i vidite sebe. Trebate da obratite pažnju na to kako ce vam stajati jedan od oblika i koja dužina bi vam najbolje pristajala uz lice.

Srednje duga brada

Kvadratasti oblik i najčešce viđena dužina brade. Ovaj oblik pristaje okruglim licima i takodje duguljastom tipu lica. Potrebno je da procenite koliko je vaša brada jaka i gusta, pre nego što počnete da je puštate u ovom smeru. Najbolje je da se konsultujete sa profesionalnim barberom.

održavanje muške brade
Održavanje muške brade

Brada na špic

Ovaj oblik odlično pristaje osobama koje imaju malenu bradu i kratko lice. Ovaj oblik brade će izdužiti i vizuelno napraviti vaše lice dužim. Potrebno je da ukoliko se odlučite na ovaj oblik, posećujete barbera barem jednom u tri sedmice. Ovaj oblik zahteva pažnju i redovno održavanje, inače se špicasti oblik gubi nakon par sedmica.

Održavanje muške brade
Gusta brada na špic

Okrugao oblik brade

Okrugla brada se najlakše održava, zato što izgleda prirodno oblikovanog oblika, bez jakih odstupanja i prejakih linija koje postižete sa pravolinijskim oblikovanjem u kvadrat ili špic. Ovakvu bradu je dobro nositi ukoliko imate četvrtasto lice i želite da oslabite jake linije svog lica.

Održavanje muške brade
Održavanje muške brade

Kratko podšišana uredna brada

Ako pak niste ljubitelj velike i bujne brade koje ste gledali na predhonim slikama, ovaj tip je definitivno nešto šta bi ste vi trebali da probate. Kratka brada koja se pušta sedmicu do dve yavisno od debljine, je veoma laka za održavanje. Ako nikad pre niste puštali bradu imajte u vidu da ćete osetiti svrab kroy prvu sedmicu puštanja. Svrab prestaje kada se vaša koža navikne na bradu i onda slobodno možete da uživate i opustite se.

kratka brada
Kratka i uredna muška brada

Proizvodi za negu brade

Bradu je potrebno svakodnevno prati i negovati. Pored potrebne nege, potrebno je i da ako ste u mogućnosti koristite i neke adekvatne proiyvode za mušku bradu.

Proizvodi (preparati za bradu):

  • ulja za bradu (mogu se kupiti ovde)
  • balzami za bradu (mogu se kupiti ovde)
  • tonik alkohol posle brijanja (mogu se kupiti ovde)
  • balzam posle brijanja
  • šampon za pranje brade

Ulja za bradu

Ulja za bradu su veoma korisna i veoma zdrava za vašu bradu. Ulja možete da pronađete sa raznim mirisima i da ih prilagodite sebi. Svrha korištenja ulja je da vam omekša bradu, ubaci u vašu bradu potreban sjaj kako bi ona izgledala zdravije i sjajnije. Ulja je bolje koristiti na dužoj bradi a balzame na kraćoj.

Balzami za bradu

Balzami su veoma dobri za oblikovanje vaše brade. Balzam je krući i bolje drći, ima veću snagu nego ulje. Ako imate neki specifičan oblik brade i đelite da ga naglasite, balzam za bradu će vam u tome definitivno pomoći.

Tonik posle brijanja

Tonik posle brijanja je proizvod za zatvaranje pora kože sa alkoholom koji vrši takođe i dezinfekciju kože. Tonike treba da stavite na kožu nakon brijanja. Tonike za kožu posle brijanja možete da pronađete i u raznim mirisima.

Balzam posle brijanja

Balzam posle brijanja je sličan po dejstvu kao tonik, ali je u obliku kreme. Balzam je malo lakši za kozu i nema mnogo alkohola u sastavu kao tonik. Ako vam je koža osetljiva, izaberite balzam a ne tonik.

Šampon za pranje brade

Brada može da se pere sa posebnim šamponom. Takve šampone možete da koristite kako bi opralˇi svoju bradu iako se ne tuširate. Brada je sklona prikupljanju bakterija i neugodnih mirisa, te je dobro i poželjno da je perete svakodnevno.