Kako zaštititi kosu od sunca!

417

Kako zaštititi kosu od sunca? Ljeto znači samo jedno, odmor i boravak napolju nakon mjeseci i mjeseci provedenih u kući. Kratko rečeno, ljeto je najbolji period života. Svi znamo da je dugo toplo ljeto štetno za kožu i poduzimamo određene mjere kako bi se zaštitili. Ali da li ste razmišljali šta sunčevi zraci rade kosi? Šteta može biti ista baš kao in a koži.

kako zaštititi kosu od sunca
kako zaštititi kosu od sunca

Možete imati zdravu kosu cijelu godinu ali kad dođe ljeto kosa vam se pretvori u beživotnu i opuštenu. Nema više tragova zdrave kose, zar ne? Ovo se dešava zbog visokog stepena vlažnosti koji se taloži u atmosferi i onda se spušta na kosu i na kraju dobijete opuštene pramenove. Znojenje i prašina u ljetnim mjesecima samo pogoršavaju stvar. Može vam se perut pojaviti a kosa puca više nego obično. Ljetno sunce ne pokazuje milost i isušuje sve što mu se nađe na putu, uključujući i kosu.

Izbjegavajte korištenje dodatnih preparata. Samo vam ljeto isušuje i oštećuje kosu. Budite sigurne da što manje hemijski tretirate kosu tokom ovog perioda. Izbjegavajte pretjerano farbanje.

Dok vam sunce isušuje kosu budite sigurni da joj vraćate život i vlažnost koristeći pravi regenerator. Odaberite onaj koji odgovara tipu i vrsti kose. Ako ćete plivati onda budite sigurne da ste nanijele određeni regenerator.

zdrava kosa
Zdrava kosa

Pranje kose svaki dan je samo dodatno isušuje i zbog toga se brže masti. Odlučite se za blagi šampon koji je dobar za ljetne mjesece. Šamponirajte samo tjeme i kako budete ispirali ostatak sapunice će oprati kosu.

Izbjegavajte dodatne izvore toplote. Sunce vam već dovoljno zagrijava kosu. Koristite najniže temperature kod fena ako ga baš morate koristiti. Pegla i Figaro za stilizovanje kose vam nisu potrebni, neka vam kosa bude što prirodnija.

Ljeto je idealno za mijenjanje frizure. Povedite računa o ispucalim krajevima. Redovne posjete frizerskom salonu će vam pomoći da kosu održite zdravom.

Ako ste nedavno promijenili boju kose onda morate da povedete dodatnu brigu o njom tokom ljeta. Farba maksimalno isušuje i oštećuje kosu što dovodi do brzog nestanka boje i suhoće kose. Kad birate preparate za kosu vodite računa da to budu oni koji su namijenjeni farbom tretiranoj kosi.

Najbolji način da kosu zaštitite od sunca je da nosite šal ili maramu. Ako vam se ne sviđa ova ideja onda koristite regenerator za zaštitu od sunčevih zraka.

Ako ste poduzeli sve prethodno nabrojane korake da bi zaštitile kosu od sunčeve svjetlosti a ne pijete dovoljno tečnosti onda sve ovo pada u vodu. Kosa i koža će imati mnogo koristi od unseen vode i ostale tečnosti u organizam. Takođe, u ishranu dodajte što više svježeg voća i povrća.

Nadamo se da smo vam sa našim savjetima pomogli i dali ideju kako sačuvati kosu u ovim ljetnim mjesecima.