Kako pravilno držati makaze

664

Makaze su osnovni frizerski alat za šišanje kose. Ovde ćemo pričati isključivo o frizerskim profesionalnim makazama na kojima trebate da počnete vežbati kako pravilno držati makaze. Pravilno držanje makaza je neophodno za naučiti u samom početku, kako kasnije nebi imali problema sa pogrešnim stavom ruke. Sa pravilnim držanjem alata umanjićete faktor umora i svoj posao ćete obavljati onako kako je to najbolje zamišljeno od strane proizvođača frizerskog alata, jer je sav frizerski alat prilagođen profesionalcima. Takođe, žuljevi su jako često nuspojava kod frizera. Sa pravilnim držanjem makaza ćete izbeći žuljeve na prstima.

Pogledajte nacrtan prikaz kako pravilno držati makaze

kako-drzati-makaze
Slikovni prikaz, kako pravilno držati makaze

Prvo mesto za palac na makazama treba da bude i ostane na početku palca. Drugi duži deo makaza treba da bude pozicioniran ispod zgloba prsta prstenjaka (prst do srednjeg prsta). Pokušajte pravilno držati makaze i imitirati pokrete šišanja za početak. Veoma je bitno da opustite ruku da vas nebi bolela od ukočenosti. Vežbajte držanje i pokrete pre rada na lutci ili klijentu.

Pravilno rezanje kose – Kako pravilno držati makaze dok sečete kosu

Kosu uvek trebate seći sa vrhom makaza. Nikako ne trebate zahvatati pramen kose sa dubinom sečiva, ne seći pri samom sklopu sečiva, nego sitno i pri vrhu. Tako ćete ravno odrezati pramen kose, i neće vam se kosa prelomiti preko makaze, već će biti glatko odsečena.

Održavanje higijene kod frizerskog alata

Svaki put kad nekog primite u salon i počinjete sa radom, potrebno je da ste sigurni da su vam higijenski uslovi na visokom nivou. Zdravlje vašeg klijenta i njegove kose vam je na prvom mestu. Makaze je potrebno prati i dezinfikovati svaki put kad završite rad na nekom klijentu. Na tržištu možete naći mnoga sredstva za dezinfikaciju frizerske opreme.

dezinfekcija
Sprej uljni preparat za dezinfekciju i održavanje frizerske opreme

Zašto je potrebno da nam je alat čist?

Prljavim makazama i češljom možete preneti razne insekte i zarazne bolesti sa tuđe kose. Ako klijent pati od peruti ili seboreje, moguće je da ćete ako su vam makaze ili češalj prvljavi zaraziti i drugog klijenta sa peruti. Higijenska sredstva sadržavaju alkohol u sebi koji je veoma dobar dezinfekcioni rastvor.