Kako pravilno držati makaze i češalj dok šišate?

Kako pravilno držati makaze i češalj dok šišate?

785

Držanje profesionalnih makaza

Makaze su osnovni frizerski alat za šišanje kose. Ovde ćemo pričati isključivo o frizerskim profesionalnim makazama na kojima trebate da počnete vežbati kako biste pravilno držali makaze. Pravilno držanje makaza je neophodno naučiti u samom početku, kako kasnije ne biste imali problema sa pogrešnim hvatom. Sa pravilnim držanjem alata umanjićete faktor umora i svoj ćete posao obavljati onako kako je to najbolje predviđeno od strane proizvođača frizerskog alata. Žuljevi na prstima  sa kojima držite makaze su veoma česta pojava kod frizera. Sa pravilnim držanjem makaza izbeći ćete žuljeve na prstima.

Pozicija 1: Neka vam makaze leže u dlanu

držanje makaza
Pozicija 1

Pozicija 2: Stavite palac unutar obruča

Poželjno bi bilo da sečivo palca bude jedino koje se pomera i pravi zamah rezanja.

kako pravilno drzati makaze
Pozicija 2

Korak 1: Položaj prstiju (Pravilno držanje makaza)

Postavite makaze u ruku da otprilike samo jedan centimetar prsta prođe kroz obruč. Pratite video snimak iznad i pokušajte da identično postavite zglob u odgovarajući položaj.

Napomena: Jedna od najvećih početničkih grešaka je da vam prst skroz propadne.

Prvo mesto za palac na makazama treba da bude i ostane na početku palca. Drugi, duži deo makaza treba da bude pozicioniran ispod zgloba prsta prstenjaka (prst do srednjeg prsta). Pokušajte pravilno držati makaze i imitirati pokrete šišanja za početak. Veoma je bitno da opustite ruku da vas ne bi bolela od ukočenosti. Vežbajte držanje i pokrete pre rada na lutki ili klijentu.

Držanje češlja sa palcem druge ruke

Sa desnom rukom držite i češalj i makaze dok ne izvučete željeni pramen i tada češalj lagano prebacujete u levu ruku između palca i ostatka dlana.

Pravilno držanje češlja sa palcem leve ruke

Napomena: Češalj pridržavajte čvrsto sa palcem od dlan. Ako vam se u početku desi da vam češalj ispada, ne brinite. Svima je ispadao milion puta na početku. Vežbom postajete bolji!

Pravilno rezanje kose – Kako pravilno držati makaze dok sečete kosu

Kosu uvek trebate seći sa vrhom makaza. Nikako ne treba zahvatati pramen kose sa dubinom sečiva. Pokušajte ne seći pri samom sklopu sečiva, nego sitno i pri vrhu. Tako ćete biti precizniji i vaše makaze neće čupati pramen kose.

Koliko često treba da oštrim makaze?

Sa makazama bi trebali da sami osetite momenat kada je oštrenje potrebno.

Da li sa profesionalnim makazama smem samo da sečem kosu?

Upravo tako. Sa profesionalnim makazama ne bi trebalo da sečete ništa drugo osim kose.

Održavanje higijene kod frizerskog alata

Svoje makaze i češljeve redovno čistite i perite u šamponjerci salona. Po pravilu, posle svakog klijenta bi trebali da očistite kompletan alat. Održavanjem higijene svog alata pokazujete da ste pravi profesionalac i da čuvate svoje zdravlje i zdravlje klijenata.  Na tržištu možete naći mnoga sredstva za dezinfekciju frizerske opreme.

dezinfekcija
Sprej uljni preparat za dezinfekciju i održavanje frizerske opreme

Zašto je potrebno često čistiti alat?

Prljavim makazama i češljom možete preneti razne insekte i zarazne bolesti sa tuđe kose. Ako klijent pati od peruti ili seboreje, moguće je da ćete ako su vam makaze ili češalj prvljavi zaraziti i drugog klijenta sa peruti. Higijenska sredstva sadržavaju alkohol u sebi koji je veoma dobar dezinfekcioni rastvor.