Bojan Dubovljević: Muško šišanje je danas više od jednog broja sa strane!

156

Muške Frizure i Fejd (Fade) umjetnost

Veoma popularan trend kod muškaraca a zove se nula fejd prelaz ili (zero fade) na engleskom, preplavio je muške časopise i veoma je popularno muško šišanje u zadnjih godinu dana. Da li ste se susreli sa zahtevima vaših klijenata da uradite nula fejd? Možda jeste a možda i niste. Danas ćemo razgovarati o tome šta vam sve treba od opreme i kako da uradite zero fade ili nula fejd ako doslovno prevodimo na naš jezik.

Moje ime je Bojan Dubovljević. Radim već deset godina kao frizer. Zadnjih četiri godine sam posvetio specijalizaciji muških frizura i tehnika šišanja muške kose. Pišem vam iz Toronta (Kanada), gdje radim kao asistent menadžer već tri godine za kompaniju “Maverick Studio for Men” koja ima oko desetak salona za muškarce u centru i okolini Toronta.

Ako smijem da kažem da je danas skoro nemoguće da vam prođe jedan radni dan a da vam barem 50% klijenata nije zatražilo da mu uradite nula fejd i da to izgleda vrhunski. Toronto je grad prepun salona za muškarce i cijene se kreću od 20 pa do 100 dolara koje treba da izdvojite za muško šišanje. Konkurencija je ogromna, i da biste se izdvojili i postali primjećeni, ovakve vještine su jednostavno potreba. Muško šišanje je veoma poštovano i plaćeno u Kanadi. Kod nas na Balkanu nažalost ni približno. Koliko sam primijetio muško šišanje je samo nešto što se ubaci između nekih pramenova u salonu, odradi onako standardno klasično bez doterivanja linija vrata britvom ili pranja kose posle muškog šišanja koje je definitivno potreba.

Za ovako sofisticirano oblikovanje muške kose, potrebno je da u svom arsenalu imate apsolutno sve. Od tri, četiri vrste mašinica, do električnih brijača za skalp glave, makaze koje prelaze 6,5 inča i koje su isključivo za muško šišanje, češljevi koji su isključivo napravljeni za prelaz, trimeri lajneri za oko ušiju itd.

Da se vratim na početak i zašto vam sad pričam o opremi? U svakom zanatu oprema je itekako bitna. Bez opreme nema ni dobrog majstora. Bez opreme ne možete da postignete željene rezultate i izdvojite se iz konkurencije. Da li vi želite da radite polovično šišanje ili želite da radite vrhunsko šišanje? Ako ste ambiciozni, onda treba da uložite u sebe. Ja sam do sad potrošio mnogo novca na opremu i još imam naručenih stvari koje trebaju da stignu, jer ako to ne uradim a tržište to traži od mene, počeću da zaostajem za konkurencijom.

Mašinice za muško šišanje

Ja sam veliki obožavaoc brenda Andis, Wahl i djelomično Oster. Za Oster kažem djelomično jer mislim da je dobar za klasično berberstvo ali da su mašinice veoma glomazne i neprilagođene za izvođenje prelaza sa nule koji imaju dosta nijansi i nivoa dužine.

Moje dvije neizostavne mašinice koje koristim su Andis Envy Li bez kabla i Wahl Magic Clip takođe bez kabla. Andis Envy Li je jedna od najlakših mašinica sa kojima sam radio u svojoj karijeri. Zamah sa rukom je nevjerovatno lagan i aerodinamika mašinice je nevjerovatna. Prelazi sa nule i takozvani fejd je veoma lako izvesti sa ovom mašinicom. E sad, postoji jedan trik koji frizeri koriste a to je prilagođavanje sečiva mašinice za bolji fejd. Andis Envy dolazi sa sječivom koje je zaobljeno i prilagođeno za klasično šišanje ali ne i za savršen fejd.

muško šišanje mašinica
Andis Envy Li mašinica za muško šišanje

Na ovoj slici vidite standardno sječivo koje je zaobljeno.

andis sječivo
Sječivo za mašinicu

Ovo je ravno sečivo koje možete da kupite i zamenite na svojoj evly li mašinici. Ne plašite se toga da otvorite mašinicu i uradite zamenu sečiva jer je veoma jednostavno. Na youtube imate pregršt video snimaka kako to da izvedete.

Wahl Magic Clip

mašinica za kosu
Wahl Magic clip mašinica za kosu

Druga mašinica koju koristim i koja je takođe veoma aerodinamična, veoma lagana za rukovanje, ali malo teža od Andisove Envy. Ova mašinica vam već dolazi u setu sa ravnim sečivom koje je specijalizovano za fejd i nemorate da kupujete sečivo i menjate kao što je to slučaj sa Andis mašinicom.

0.1 Trimer

trimer za kosu
andis pro slim line trimer za kosu

Ovaj trimer ide veoma blizu kože i veličina njegovog sječiva je 0.01mm. Ako ste pažljivo slišali sad će vam biti jasno kako ćete ukloniti i nijansirati liniju između nule na mašinici i električnog brijača. Brijač je recimo 000 – skroz izbrijano – a mašinica je 0.03mm. Dakle, postoji prostor između koji treba da se fejduje sa trimerom kako linija nebi bila vidljiva između izbrijanog dijela i 0,03 veličine.

Električni brijač za skalp glave

wahl muško šišanje
wahl brijaš za skalp

Ovo je neizostavna igračka u vašem arsenalu. Bez ovog električnog brijača, ne možete izvesti potpun fejd i prelaz sa obrijanog pa sve do 1.5 dužine (Slika ispod).

fade
Zadržana prava na sliku od strane Bojan Dubovljević

Na slici vidite pet različitih nivoa, veličina koje smo koristili da sa izbrijanog na dnu dođemo do konačne dužine 1.5 na vrhu prelaza. Tačke su graničnik dužine i ne bi trebalo da ih prelazite sa nižim brojem. Savršen prelaz fejd je idealna kombinacija osjećaja i balansa između dužina (levela). Zapamtite, vježba pravi savršenstvo! Ne razbijajte glavu ukoliko vam ne ide od ruke da uradite solidan fejd u prvih nekoliko puta. Vježbanjem i korišćenjem mojih pravila dobićete već raščišćen put i mnoštvo korisnih savjeta uz koje ćete naći savršenu opremu koja vama odgovara i sa kojom se osjećate komforno. Ja vam samo dajem smjernice i pomažem da shvatite šta vam je sve potrebno od alata i koja tehnika šišanja muške kose kako biste se izdigli iznad konkurencije.

Ne zaboravite da koristite brijač. Iako možda nemate mnogo iskustva sa brijačem, odnosno klasičnom britvom, ona je neizostavni dio svakog muškog šišanja. Finese koje se dobijaju britvom, ne može niti jedan drugi uređaj da vam uradi.

Zadržana prava na sliku od strane Bojan Dubovljević

Na ovoj slici se jasno vide linije koje su urađene britvom kao završni dodir i primjer veoma čistog uniformisanog fejd izgleda. Takođe, popularne linije sa strane koje naglašavaju podjelu kose mogu da se postignu sa trimerom ali nikada ne mogu da imaju čist i veoma precizan finiš kao sa britvom. Dakle, odmaknite se od svoje komforne zone, uzmite nove alate u ruke i oslobodite se. Nađite modele, objasnite im da vjezbate na njima i ne žalite da im možda i platite kako bi vam dozvolili da se usavršavate na njihovoj kosi.

Nadam se da smo danas zakoračili u jednu novu disciplinu – da su vam sad neke stvari malo jasnije. Sva ova oprema koju sam nabrojao možda nije dostupna u vašoj zemlji. Probajte da pronađete nešto što nema kod nas, negdje u inostranstvu. Ne žalite novac i vrijeme kako bi pratili korak sa svjetskim trendovima, vaši klijenti će to prepoznati!