7 razloga zbog kojih vam opada kosa (i kako ih se riješiti)!

552

Opadanje kose

Opadanje kose može da predstavlja veliku brigu za muškarce i često utiče na samopouzdanje. Ali da li muškarci zaista znaju zbog čega im kosa opada? Većina vjeruje da je glavni uzrok stres ali je najvjerovatnije u pitanju genetika.

opadanje-koseNajčešći razlog gubitka kose je muški obrazac ćelavosti koji uzrokuje poznati oblik slova U. Uprkos uobičajenom vjerovanju, ovo ne uzrokuje stres već genetika i prenosi se s koljena na koljeno i sa očeve i sa majčine strane. Najpoznatiji tretman koji pomaže u sprečavanju gubitka kose je lijek pod nazivom Finasterid (obično se prodaje pod imenom Propecija). Ovaj lijek zaustavlja opadanje kose kod 90% muškaraca.

Nažalost ne možete se boriti protiv majke prirode. Muškarci i žene će se suočiti s određenim gubitkom kose i stanjenjem s godinama. Od 30. godine života, rast kose postepeno opada i volumen se smanjuje. Danas većina muškaraca prihvati opadanje kose i nosi to sa stilom. Ipak, ako niste srećni s nedostatkom kose onda su lijekovi, losioni i transplatacija kose rješenje za vas.

Baš kao i sve drugo i kosa treba hranjive tvari kako bi rasla i bila zdrava. Iznenadni gubitak težine, nizak nivo željeza u krvi i loša ishrana mogu dovesti do opadanja kose. Hranite se zdravo. Neka vam obroci budu dobro izbalansirani i neka sadrže što više proteina, željeza, cinka i vitamina B. Mahunarke kao što je pasulj i sočivo su odlične namirnice za početak.

Uzrok opadanja kose

Bez obzira šta ljudi mislili stres je veoma rijetko uzrok opadanja kose. Samo jedna vrsta opadanja kose je povezana s pretjeranim psihičkim i emotivnim stresom. Ovaj način gubitka kose izaziva iznenadno stanjenje a ne zaliske. Uklanjanje izvora stresa je najbolji lijek. Na primjer ne možete jednostavno dati otkaz, umjesto toga isprobajte različite aktivnosti koje vas opuštaju. Bavite se fizičkom aktivnošću.

Šta kosi smeta?

Najnoviji trendovi i zdrava kosa skoro pa nikad ne idu jedno s drugim. Zategnuta kosa, muške pundže i jaki tretmani mogu da oštete tjeme. Ako je korijen kose oštećen to podrazumijeva i opadanje. Budite odgovorni kad je u pitanju vaša kosa. Nemojte je previše zatezati. Vodite računa o tjemenu koristeći šampone i regeneratore koji čuvaju korijen dlake.

Psorijaza

kosaPsorijaza se često zamijeni s peruti jer uzrokuje pojavu bijelih ljuspica. Ovo oboljenje može oštetiti folikule i dovesti do trenutnog gubitka kose. Ako sumnjate da vam se pojavila psorijaza, konsultujte se s doktorom koji može da vam propiše medicinske šampone. Kosa bi se trebala vratiti u normalno stanje jednom kad se psorijaza povuče.

Bezopasno oboljenje kože se ponekad može pojaviti i na tjemenu. Male crvene ranice koje izazivaju svrbež. Ovo se dešava usljed zapaljenja tjemena i može uzrokovati gubitak kose na većim površinama. Izbjegavajte češanje što je više moguće jer tako možete dobiti infekciju. Kosa bi trebala ponovo početi rasti kad se zapaljenje kože stabilizuje.

Liječenje gubitka kose napreduje iz godine u godinu. Identifikujte uzrok opadanja kose i potražite najbolje rješenje.

0 0 glasaj
Kako bi vi ocenili ovaj članak?
Zaprati!
Obavesti me ako..
guest
0 Pitanja & Odgovori
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare